De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Opbrengstgericht werken.

Het is niet zo ingewikkeld als het lijkt.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Opbrengstgericht werken.

Het is niet zo ingewikkeld als het lijkt.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In opdracht van basisschool '**' is onderzocht op welke manieren leerkrachten hun onderwijs opbrengstgericht kunnen maken. Leerkrachten zijn handelingsverlegen als het gaat om opbrengstgericht werken.
Kijkend naar de theorie wordt duidelijk dat als de leerkracht de cyclus van Ros en Timmermans stap voor stap volgt, zijn onderwijs opbrengstgericht wordt. De resultaten van rekenen zijn lager ten opzichte van vorig jaar en zullen stijgen als de lessen opbrengstgericht worden.
Het innovatieve idee is uitgevoerd in groep 2. Gedurende zes weken hebben er dertien kleuters deelgenomen aan het onderzoek.
Er is een verdeling gemaakt in vijf zwakke rekenaars en acht sterke rekenaars. De zwakke rekenaars deden mee aan het experiment en de sterke rekenaars volgden de gewone rekenlessen.
Het innovatieve idee bestaat uit opbrengstkaarten voor ieder kind. De opbrengstkaart is gebaseerd op de cyclus van Ros&Timmermans. De leerkracht vulde de opbrengstkaart in voordat de les begon en gebruikte deze voor, tijdens en na het geven van de lessen. Het doel was het verhogen van de opbrengsten van de kinderen.

Om de resultaten van het onderzoek te kunnen meten is gebruik gemaakt van CITO Rekenen Voor Kleuters. Ze hebben voor en na het onderzoek dezelfde toets gemaakt. Uit de resultaten is gebleken dat door de innovatieve oplossing een significante toename is gemeten bij de experimentele conditie. Maar waarschijnlijk vanwege tijdgebrek, zijn de opbrengsten niet bij alle kinderen zichtbaar. Bij de controle conditie zijn de opbrengsten nauwelijks gestegen. Wel moet er rekening gehouden worden met het feit dat de experimentele groep alleen zwakke rekenaars zijn en dus sneller vooruitgang zullen maken.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingPABO Academie voor Pedagogisch Onderwijs
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk