De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Zorg voor Licht Verstandelijk Gehandicapten binnen de verslavingszorg

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Zorg voor Licht Verstandelijk Gehandicapten binnen de verslavingszorg

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit afstudeeronderzoek is geschreven in het kader van het afstuderen aan Avans Hogeschool in Den Bosch. In dit verslag is onderzoek gedaan naar de probleemstelling:
Biedt de BORG-folder voldoende handvatten voor de hulpverleners binnen de klinische zorg van Novadic-Kentron om te komen tot de juiste omgang en benadering van cliënten met een LVG problematiek.
Via literatuurstudie en praktijkgericht onderzoek hebben we de afgelopen vijftien weken gewerkt aan het beantwoorden van de probleemstelling. Tijdens het onderzoek hebben er interviews plaatsgevonden met hulpverleners en cliënten binnen Novadic-Kentron. Door deze interviews hebben we informatie verkregen over de meningen van hulpverleners en cliënten met betrekking tot de behandeling en benadering van LVG cliënten.
Uit de interviews met de hulpverleners is gebleken dat zij graag handvatten willen hebben met betrekking tot het herkennen en omgaan met LVG cliënten. De hulpverleners zouden meer aandachtspunten willen hebben zodat zij eerder een LVG cliënt kunnen herkennen. Uit de interviews met de hulpverleners is verder gebleken dat maar drie van de negen hulpverleners bekend zijn met de BORG-folder.
Deze hulpverleners geven aan dat er minimaal gewerkt wordt met de BORG-folder. Dit komt volgens hen doordat niet iedereen op de hoogte is van het bestaan van deze folder of dat niet duidelijk is hoe er met deze folder gewerkt moet worden.
Verder gaven twee van deze drie hulpverleners aan dat de folder niet specifiek genoeg is en daarom niet voldoende handvatten biedt.

Conclusies die we vanuit ons onderzoek hebben getrokken zijn onder andere dat de BORG-folder niet voldoende handvatten bied voor de hulpverleners binnen de klinische zorg van Novadic-Kentron. Dit komt hoofdzakelijk doordat deze folder nauwelijks bekend is bij de hulpverleners of doordat de BORG-folder niet specifiek genoeg is. Een andere conclusie die we getrokken hebben is dat er meer aandacht moet worden besteed aan het herkennen van LVG cliënten zodat zij niet onder- of overvraagd worden.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingASH Academie voor Sociale Studies 's Hertogenbosch
PartnersNovadic-Kentron
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk