De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Sleeping Pods on a Cliff

Rechten:

Sleeping Pods on a Cliff

Rechten:

Samenvatting

Vale de Moses is een yoga retraite in Portugal. Hier komen bezoekers om afstand te nemen van het drukke leven en in de natuur tot rust te komen. Vanwege het sterk groeiende aantal bezoekers wil Vale de Moses opschalen. Op die manier kunnen er meer bezoekers genieten van de retraite. Om meer bezoekers te kunnen ontvangen is er behoefte aan meer slaapaccommodatie. Samen met de organisatie Bee Breeders is hier een prijsvraag voor opgesteld: Ontwerp een zelfvoorzienende sleeping pod die past op de locatie, bijdraagt aan de omgeving en de bezoeker de retraitebeleving kan geven.

Deze prijsvraag is als basis genomen voor deze scriptie. Om een ontwerp voor deze prijsvraag te maken is er niet alleen gekeken naar het directe probleem van een tekort aan slaapaccommodaties. Om de problematiek breder te trekken wordt er aan de ene kant gekeken naar welke invloeden de mens heeft op de wereld en het klimaat; Op welke manier kan er een positieve bijdrage geleverd worden aan de omgeving en het milieu. Tegelijkertijd wordt er gekeken naar de toenemende behoefte aan rust bij mensen en op welke manier rust weer terug te vinden is. Door deze overkoepelende problemen mee te nemen in het ontwerp voor de sleeping pod kan er een vollediger ontwerp gerealiseerd worden.

Om het ontwerp zo passend mogelijk te maken is op allerlei vlakken onderzoek gedaan. Er is gekeken naar omgevingsfactoren zoals geografie, klimaat en vegetatie. Door meer inzicht te krijgen in wat de bepalende factoren in de omgeving zijn, wordt het mogelijk om het ontwerp daarop af te stemmen en daardoor zoveel mogelijk aan te laten sluiten en op te laten gaan in het gebied.
Vervolgens is onderzoek gedaan naar hoe het ontwerp de bezoeker kan verbinden met de natuur in de omgeving en daarmee ook kan bijdragen aan de rustbeleving.
Door casestudies te analyseren die vergelijkbaar zijn met het Vale de Moses retraite kon opgemaakt worden wat bij andere projecten goed of juist minder goed werkte en wat toegepast zou kunnen worden bij het ontwerp voor Vale de Moses.
Als laatste is onderzoek gedaan naar zelfvoorzienendheid en op welke manier de sleeping pod zelfvoorzienend kan functioneren binnen de opgestelde ambitie van biobased bouwen en een beleving van rust en een connectie met de natuur kan creëren.
Uit al deze onderzoeken zijn ontwerpaanbevelingen voortgekomen. Aan de hand van deze ontwerpaanbevelingen is een programma van eisen opgesteld waaraan het ontwerp voor de sleeping pod moet voldoen.

Vervolgens zijn er op basis van het programma van eisen varianten geschetst over hoe het ontwerp er uit zou kunnen zien. Er volgde een proces van bijschaven, verfijnen en afwegingen maken om te komen tot een ontwerp dat voldoet aan alles eisen en wensen. Het uiteindelijke ontwerp is een antwoord op de problemen die in het begin geconstateerd zijn. Het ontwerp laat de bezoeker tot rust komen te midden van een prachtige omgeving zonder schade toe te brengen aan de omgeving en het milieu. Hiermee past het ontwerp goed in de wensen van Vale de Moses en de duurzaamheidsambitie die ter aanvulling is opgesteld. Het ontwerp is naar de mening van de schrijvers van deze scriptie een waardige inzending voor de prijsvraag geworden. Dus los van de uitslag van de prijsvraag is het ontwerp naar tevredenheid afgerond.


Toon meer
Trefwoorden
OrganisatieAvans Hogeschool
OpleidingAB&I Academie voor Bouw en Infra
Datum2021-06-17
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk