De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

'My name is Amanda Todd'

Een onderzoek over mediawijsheid en digitaal pesten in het primair onderwijs

Rechten: Alle rechten voorbehouden

'My name is Amanda Todd'

Een onderzoek over mediawijsheid en digitaal pesten in het primair onderwijs

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De leerkrachten en directrice van basisschool de Berkenhof, waren er unaniem over eens dat er te weinig gedaan werd aan het media wijsmaken van hun leerlingen. Omdat mediawijsheid erg breed is, is in dit onderzoek dieper ingegaan op het onderdeel digitaal pesten. Pesten is niets nieuws op basisscholen, maar dat het nu ook steeds vaker op het internet gebeurt wel. Omdat het zoveel nare gevolgen met zich meebrengt is het doel van het onderzoek geworden; Door het digitaal pesten te verminderen zal het zelfbeeld van de kinderen verbeteren. Na verschillende theorieën te hebben weerlegt zijn de interventies ‘befriending’ en ‘mediation’ (ondersteuning door leeftijdsgenoten) als innovatieve oplossing gekozen. Een oplossing die voornamelijk met begeleiding en ondersteuning van de leerkracht, door de kinderen is uitgevoerd.

Gebleken is dat de uitgevoerde interventies wel effect hebben gehad op het zelfbeeld van de kinderen, maar niet op het digitaal pesten. Omdat de resultaten van de voor en nameting betreft het digitaal pesten niet significant waren, is het niet duidelijk of het zelfbeeld verbeterd is door de afname van het digitaal pesten. Buiten dat, is het ook niet zeker dat het zelfbeeld is verbeterd door de uitgevoerde interventies. Dit kan ook te maken hebben gehad met andere factoren. Mocht de innovatieve oplossing wel hebben gewerkt, dan is er de kans dat deze maar tijdelijk werkt.

Het is door de anonimiteit die gebruikt kan worden tijdens digitaal pesten erg moeilijk om grip te krijgen op deze vorm van pesten. Eén interventie zal nooit genoeg zijn om het pesten en digitaal pesten te kunnen stoppen. Hiervoor is er op scholen een geheel anti-pest politiek nodig waarbij alle; leerkrachten, leerlingen en ouders betrokken worden.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
OpleidingLeraar Basisonderwijs
AfdelingPABO Academie voor Pedagogisch Onderwijs
PartnersKbs de Berkenhof
Datum2014-02-14
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk