De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Risicogroepen met betrekking tot financiële problemen binnen gemeente Moerdijk

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Risicogroepen met betrekking tot financiële problemen binnen gemeente Moerdijk

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De focus van dit onderzoek ligt op het in kaart brengen van risicofactoren en de daarmee samenhangende doelgroepen en organisaties. De uitkomsten van dit onderzoek zijn maatschappelijk relevant voor professionals die werkzaam zijn in het sociale domein en die te maken hebben met schuldenproblematiek.
Er is binnen gemeente Moerdijk nooit in kaart gebracht wat de risicofactoren van de inwoners met betrekking tot ontstaan van financiële problemen zijn. Om op een doelgerichte manier preventie nieuw leven in te blazen is het belangrijk om in beeld te hebben welke factoren en doelgroepen een verhoogd risico hebben op financiële problemen.
Tijdens het vooronderzoek is de onderzoeker ingegaan op de theoretische kant van het praktijkprobleem. Hierbij staat de volgende vraag centraal: ‘Waarom laten mensen in Nederland schulden ontstaan?’ Hierin is te lezen hoe verschillende wetenschappers de toenemende schuldenproblematiek wetenschappelijk verklaren. Het is opvallend dat iedere wetenschapper dit weer op een andere manier verklaart. Er zijn wetenschappers die aangeven dat het ontstaan van schulden zich vooral voordoet bij bepaalde doelgroepen bijvoorbeeld: allochtonen, laagopgeleiden en jongeren. Er zijn ook wetenschappers die aangeven dat consumptie een statusmiddel is geworden in de afgelopen eeuw. Daarnaast is de schuldvorming anoniem geworden, je hoeft niet langs de bank om iets op krediet te kopen. Als laatste zijn er dan ook nog de economische crisis die een grote rol spelen volgens een paar wetenschappers.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingASB Academie voor Sociale Studies Breda
PartnersGemeente Moerdijk
Datum2016-06-05
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk