De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Vriendschap

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De onderzoeksvraag waar ik dit onderzoek mee gestart ben is: Hoe kan ik samen met de kinderen gaan onderzoeken wat vriendschap betekent, zodat ze gaan ervaren wat de waarde ervan is?
Om mezelf te verdiepen in het onderwerp heb ik de theorie onderzocht. Vanuit verschillende invalshoeken; maatschappelijk, levensbeschouwelijk en ontwikkelingspsychologie heb ik meerdere boeken, artikelen en forums gelezen. Ik heb gekeken naar mijn eigen doelgroep kleuters en wat hierover geschreven is.
Basisschool de (...) is een Nutsschool waar geen godsdienst lessen worden gegeven. Bij de kleuters wordt thematisch gewerkt, waardoor ik gemakkelijk een eigen thema kon invoeren. Gedurende drie weken heb ik met de leerlingen aan het thema vriendschap gewerkt, waarbij Kikker centraal stond. Kikker sluit namelijk goed aan bij de leef en belevingswereld van de leerlingen. Ik heb het thema geopend met het prentenboek 'kikker en de vreemdeling'. Door het boek meerdere keren voor te lezen en er met de leerlingen over te praten is het verhaal bij de leerlingen gaan leven. Hierdoor was het mogelijk om het prentenboek samen met de leerlingen na te spelen. De leerlingen konden op een speelse manier ervaren hoe de personages zich voelde. Voor de andere leerlingen werd het nog meer betekenisvol, doordat het verhaal echt werd gespeeld. De leerlingen hebben geleerd dat 'iedereen anders is'. Het is niet aardig om vooraf een oordeel te hebben en iedereen is ergens anders goed in. Tijdens het thema heb ik op verschillende momenten de leerlingen kunnen wijzen op het verhaal. Ik heb gevraagd aan de leerlingen: 'Weet je nog wat Haas zei?' of ' Weet je nog hoe Rat zich voelde?'. De leerlingen hebben tijdens het thema stil gestaan bij het reageren op en omgaan met elkaar.
De maatschappelijke invalshoek is tijdens de lessen minder vaak aan bod gekomen, omdat de leerlingen nog niet bekend zijn met het internet en de sociale media.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingPABO Academie voor Pedagogisch Onderwijs
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk