De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Ziekte van Von Willebrand

Onderzoek naar Von Willebrand multimeren en VWD type 2N

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Ziekte van Von Willebrand

Onderzoek naar Von Willebrand multimeren en VWD type 2N

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het onderscheiden van verschillende typen Von Willebrand ziekte (VWD) is een probleem in de Von Willebrand diagnostiek. Door het aantonen van satellietbanden in de Von Willebrand multimeren kunnen deze verschillen beter worden gedefinieerd. Daarnaast is het moeilijk om Von Willebrand ziekte 2N te onderscheiden van hemofilie A, omdat een specifieke bepaling daarvoor ontbreekt.

VWD wordt gekenmerkt door een tekort aan of defect van het stollingseiwit Von Willebrand factor (vWF). Daardoor is het moeilijker om bloedstolsels te vormen en ontstaan bloedingen makkelijker. De verschillende typen VWD zijn te onderscheiden in een kwantitatief effect en een kwalitatief effect. Bij type 1 en 3 is vWF kwalitatief normaal, maar is de hoeveelheid verminderd (type 1) of bijna helemaal afwezig (type 3). Bij type 2 is de hoeveelheid vWF normaal of verlaagd, maar is de functie verstoord. De functie van vWF is het binden van bloedplaatjes aan collageen. Daarnaast heeft Von Willebrand factor de eigenschap om het stollingseiwit factor VIII te binden en te beschermen tegen een versnelde klaring (vWF-FVIII bindingscapaciteit, FVIII:B). Bij een subtype van de ziekte is deze functie verstoord, VWD type 2N. Bij hemofilie A is de hoeveelheid factor VIII verlaagd, maar is vWF kwalitatief en kwantitatief normaal.
VWF bestaat uit een lange keten van eiwitten genaamd multimeren. Deze ketens vergroten de effectiviteit van VWF. Tijdens de afbraak van de multimeren kunnen satelliet-banden ontstaan, die hoofdbanden flankeren op multimeer gels. Om deze banden zichtbaar te maken zijn bij een routine SDS gel-electroforese methode de buffers, het gelpercentage, type agarose, kleurreagens, voltage en duur van de electroforese aangepast. Zo is een nieuwe methode voor het scheiden van de multimeren ontstaan, die geschikt is voor het zichtbaar maken van satelliet-banden. Vervolgens zijn met deze nieuwe methode twintig donoren gemeten en enkele afwijkende controles. De aan- of afwezigheid van satelliet-banden werd bepaald en kon gekwantificeerd worden.
De FVIII:B wordt gemeten met de Normandy ELISA. Door 50 donoren te meten zijn de normaalwaarden van de vWF-FVIII bindingscapaciteit bepaald. Bij een FVIII:B van kleiner dan 0.60 is de patiënt verdacht van VWD type 2N. 22 patiënten, die in het verleden zijn gediagnosticeerd met VWD type 2N zijn gemeten en 16 daarvan hebben daadwerkelijk de aandoening. Zes anderen hebben mogelijk een andere ziekte. De ELISA is in staat om een verstoorde FVIII:B te onderscheiden van een normale FVIII:B. Vervolgens zijn zeven hemofilie A en vier VWD type 1 patiënten bepaald. Daarvan is één iemand verdacht voor VWD type 2N, omdat de FVIII:B kleiner was dan 0.60. De overige patiënten hebben een normale bindingscapaciteit. Daarnaast is onderzocht of de variabelen geslacht, bloedgroep en SNP rs1063857 invloed hebben op FVIII:B. SNP rs1063857 (Single Nucleotide Polymorphism) wordt geassocieerd met tromboserisico en bevindt zich in het bindingsdomein van vWF voor factor VIII.

De conclusies zijn dat de Normandy ELISA geschikt is om hemofilie A te onderscheiden van VWD type 2N. Geslacht, bloedgroep en polymorfisme rs1063857 hebben geen invloed op FVIII:B. De nieuwe methode voor het scheiden van de multimeren kan nog verder worden aangepast en verbeterd, maar de verschillende typen VWD kunnen beter worden gedifferentieerd. Aanbevolen wordt om de nieuwe methode voor het scheiden van de multimeren verder te verbeteren door bijvoorbeeld een nieuwe detectiemethode te optimaliseren. Het is ook belangrijk om meer monsters met een afwijkend multimeerpatroon te bepalen met de nieuwe methode, zodat er meer duidelijkheid ontstaat over de satelliet-banden. Daarnaast is het belangrijk om meer hemofilie A patiënten te meten met de Normandy ELISA, omdat daarvan enkelen misschien VWD type 2N hebben.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingATGM Academie voor de technologie van Gezondheid en Milieu
PartnersErasmus MC Rotterdam
Datum2012-02
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk