De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Niets is blijvend, behalve veranderingen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Niets is blijvend, behalve veranderingen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Binnen Van Wanrooij Bouwbedrijf is in oktober 2009 van start gegaan met een veranderproject, genaamd KICK. Het veranderproject KICK heeft als doel de faalkosten te verlagen en de klantgerichtheid van de organisatie te vergroten. In de literatuur wordt beschreven dat 70 procent van de veranderprojecten niet tot het gewenste resultaat leiden. Het grootste risico ligt in het feit dat de medewerkers niet het gewenste gedrag vertonen. In deze scriptie staat daarom de volgende vraag centraal:

Hoe kan de implementatie van het veranderproject KICK binnen Van Wanrooij Bouwbedrijf worden verbeterd, zodat de medewerkers volgens de gestelde doelen van het veranderproject zullen handelen?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden is een theoretisch kader ontwikkeld. Het IOV-model uit het boek 'Change management' van Lievers en Lubberding vormt de basis van het theoretische kader. In de theorie komt naar voren dat er verschillende oorzaken zijn waarom veranderprojecten mislukken. De vier meest voorkomende oorzaken zijn:
- De communicatie rondom de veranderingen is onvoldoende
- Medewerkers worden niet betrokken bij de veranderingen
- De veranderingen gaan te snel of te langzaam
- De medewerkers hebben negatieve verwachtingen

Om de ervaring en houding van de medewerkers te meten zijn er enquêtes en interviews afgenomen. In de enquête komen de vier meest voorkomende oorzaken waarom veranderprojecten mislukken aan bod. Uit de enquête blijkt dat 85 procent van de respondenten zich betrokken voelt bij het veranderproject. Er bestaat een sterk verband tussen de betrokkenheid en bereidheid tot veranderen. Over de communicatie omtrent het veranderproject is 76 procent tevreden.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingAMB Academie voor Management en Bestuur
PartnersVan Wanrooij Bouw & Ontwikkeling
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk