De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Hygiëne helpt!

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Hygiëne helpt!

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Hygiëne is een belangrijk en actueel onderwerp binnen de zorgverlening in Nederland en het is van belang om de hygiëne te verbeteren. Dit was een reden voor de onderzoeker om dieper hierop in te gaan. De volgende vraag staat centraal in dit onderzoek:
Hoe kan de hygiëne gericht op het vervoeren van wasgoed en het reinigen van de weegstoel en tilliften worden verbeterd op de afdeling Traumatologie van het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis?
Dit praktijkgericht onderzoek gaat over het verbeteren van de hygiëneprocessen, welke op dit moment nog niet naar behoren verlopen.

Het doel van dit onderzoek is het in kaart brengen hoe het er nu voor staat met de hygiene, gericht op het vervoeren van wasgoed en het reinigen van hulpmiddelen, door middel van een enquête. Daaruit is gebleken dat de kennis nog niet voldoende is. Vanuit deze uitkomsten is het doel ontstaan om het protocol en de richtlijnen eind maart 2016 te hebben geïmplementeerd, om hierna een pilot over het vervoeren van wasgoed en het reinigen van de hulpmiddelen te kunnen draaien. Vanuit de pilot zal er op basis van de uitkomsten een advies worden uitgebracht of deze werkbaar zijn op de afdeling Traumatologie.

Uit de geraadpleegde literatuur is naar voren gekomen dat het reinigen van materialen er voor zorgt dat de hygiëne verbetert en dat de kans op infecties afneemt. Uit het praktijkgericht onderzoek kwam naar voren dat het invoeren van het protocol en de richtlijnen de hygiëne hebben verbeterd op de afdeling Traumatologie, daarbij zijn er nog wel verbetermogelijkheden naar voren gekomen.

Tijdens de pilot is gebleken dat wasgoed niet volgens de richtlijnen vervoerd wordt. Een aanbeveling die hieruit voortkomt, is om twee extra waskarren aan te schaffen op de afdeling Traumatologie. De verpleegkundigen hebben aangegeven dat de richtlijnen dan wel werkbaar worden.

Wat betreft het reinigen van de weegstoel en tilliften kwam tijdens de pilot naar voren dat er, na het invoeren van het protocol, voor een aantal onderdelen verbetering en voor een aantal onderdelen verslechtering zichtbaar is. Uit evaluatie zijn een aantal knelpunten gekomen. Het eerste knelpunt is dat het vergeten wordt, het tweede knelpunt is dat de schoonmaakmiddelen niet in handbereik staan en het derde knelpunt is dat hulpmiddelen door andere zorgverleners geleend worden en deze dan niet gereinigd worden. Er zijn hieruit meerdere aanbevelingen naar voren gekomen, de belangrijkste aanbeveling is: om schoonmaakmiddelen op een vaste en duidelijke plek te gaan zetten.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
OpleidingVerpleegkunde (HBO-V)
AfdelingAGZ Academie voor Gezondheidszorg
PartnersElisabeth Twee Steden ziekenhuis (ETZ), locatie Elisabeth ziekenhuis
Datum2016-05-30
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk