De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Ontwikkeling en validatie van een Dried Blood Spot methode voor de analyse van de immunosuppressiva Ciclosporine, Tacrolimus, Sirolimus en Everolimus met UPLC-MS/MS

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Ontwikkeling en validatie van een Dried Blood Spot methode voor de analyse van de immunosuppressiva Ciclosporine, Tacrolimus, Sirolimus en Everolimus met UPLC-MS/MS

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Ciclosporine, Tacrolimus, Sirolimus en Everolimus zijn geneesmiddelen die worden toegepast als immunosuppressiva. Ze worden voorgeschreven ter voorkoming van afstoting van transplantaten. Door middel van Therapeutic Drug Monitoring wordt geprobeerd zowel onder- als overdosering te voorkomen.
Tot nu toe was het in het apotheeklaboratorium van het Erasmus Medisch Centrum alleen mogelijk om de vier genoemde immunosuppressiva kwantitatief te bepalen in veneus afgenomen bloedsamples, hierna volbloedmethode voor immunosuppressiva zonder DBS genoemd. Na een korte monstervoorbewerking en een chromatografische scheiding met behulp van Ultra Performance Liquid Chromatography (UPLC) tussen analyten, interne standaarden en storende componenten van de biologische matrix werden de analyten gekwantificeerd door middel van Tandem Mass Spectrometry (MS/MS).
Een interessant alternatief voor klassieke veneuze bloedsamples is de Dried Blood Spot methode. Dit is een patiëntvriendelijke methode waarbij slechts enkele bloeddruppels nodig zijn die op speciaal daarvoor bestemde kaarten worden gedruppeld. Dit kan door de patiënt thuis worden uitgevoerd zonder een medisch laboratorium te hoeven bezoeken. Vanuit de kliniek werd er gevraagd of er een dergelijke methode kon worden ontwikkeld.
Bij de ontwikkeling van de methode lag de nadruk op de monstervoorbewerking. Hierbij werden er diverse combinaties van de te variëren parameters onderzocht, zoals het type DBS-kaart, de doorsnede van de punch, het type en volume extractieoplossing en het type standaarden en QC’s.
Uit het onderzoek naar het meest geschikte type DBS-kaarten kan er aan de hand van de piekoppervlakten worden geconcludeerd dat er beter DBS-kaarten van Whatman dan van Agilent kunnen worden gebruikt om er bloed op te laten druppelen. Hierbij is er rekening gehouden dat de bloodspots op DBS-kaarten van Whatman groter zijn dan de bloodspots op kaarten van Agilent.
Er is onderzocht of er beter methanol/0,1 M zinksulfaatoplossing 2:1 of methanol/MilliQ-water 80:20 als extractieoplossing kan worden toegevoegd. De piekoppervlakten voor methanol/MilliQ-water 80:20 waren niet consequent hoger of lager dan de piekoppervlakten voor methanol/0,1 M zinksulfaatoplossing 2:1. Doordat de methanol/zinksulfaatoplossing ook bij de volbloedmethode voor immunosuppressiva zonder DBS wordt gebruikt, is er gekozen om deze oplossing ook bij de DBS-methode toe te passen. Als interne standaard worden er isotoop-gelabelde vormen van de analyten gebruikt welke aanwezig zijn in de methanol/zinksulfaatoplossing.
Uit onderzoek is gebleken dat er uit een bloodspot het beste een punch met een grote oppervlakte kan worden genomen doordat deze meer analyt kan bevatten en de piekoppervlakten als gevolg daarvan hoger zijn. Een punch met een doorsnede van 6 mm heeft daarom de voorkeur boven een punch met een doorsnede van 3 mm.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
OpleidingChemie-Breda
AfdelingATGM Academie voor de technologie van Gezondheid en Milieu
PartnersErasmus MC, Apotheeklaboratorium
Datum2014-06-02
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk