De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Industriële netwerken in de automotive

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Industriële netwerken in de automotive

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

VDL Steelweld is een bedrijf dat zich voornamelijk richt op het produceren van productie-automatiseringssystemen binnen de automobielindustrie en andere productieomgevingen. Omdat er een opkomende vraag vanuit de markt is naar het veldbussyteem PROFINET wil VDL Steelweld hier ook goed op kunnen inspelen richting haar klanten. Voor deze vraag zal er aan VDL Steelweld inzicht verschaft moeten worden over het veldbussysteem PROFINET.
Tijdens de gesprekken voorafgaand aan de stage is besloten dat de focus ligt op een onderzoek naar de werking van PROFINET en wat de voor- en nadelen zijn ten opzichte van de veldbussystemen PROFIBUS en EtherNet/IP. Binnen het onderzoek is er niet alleen naar de werking van PROFINET gekeken, maar is er ook onderzoek gedaan naar de volgende onderdelen:
 Toepassing van PROFINET componenten in nieuwe installaties.
 Toepassing van PROFINET componenten in bestaande installaties.
 Eisen die aan een PROFINET component gesteld worden.
Het eindproduct van het afstudeeronderzoek omvat een document waarmee VDL Steelweld inzicht krijgt in PROFINET en makkelijk keuzes kan maken bij de verschillende aspecten van het systeem. Omdat een veldbussysteem erg omvangrijk kan zijn, is er voor gekozen de informatie te beschrijven op een niveau zodat deze toepasbaar is voor VDL Steelweld.
Hiervoor is als eerste een literatuurstudie gedaan naar de werking van PROFINET. Het resultaat dat deze literatuurstudie heeft gegeven, is dat men inzicht in het PROFINET systeem heeft gekregen. Men zal hierdoor de werking van PROFINET beter begrijpen en per aspect van het systeem betere beslissingen kunnen nemen. Daarnaast is de literatuurstudie ook nuttig geweest als voorbereiding op de rest van het onderzoek.
Vervolgens zijn verschillende veldbussytemen in een vergelijkingsoverzicht geplaatst zodat duidelijk te zien is waarom PROFINET zijn voorganger PROFIBUS is voorbijgestreeft. Ook is er gekeken waar de sterke punten van het PROFINET systeem liggen. Het onderzoek naar de toepassing van PROFINET in nieuwe en bestaande installaties heeft geresulteerd in een overzicht waarbij duidelijk werd welke mogelijkheden men heeft bij een nieuwe installatie en bij een bestaande installatie.
Het resultaat van deze onderdelen tezamen is een keuzemethode in de vorm van een flowchart. Met deze flowchart kan VDL Steelweld makkelijker een keuze maken wanneer er voor een project een veldbussysteem nodig is. Ter aanvulling is er ook nog onderzoek gedaan naar diagnose tools voor PROFINET zodat wanneer er problemen optreden, men een overzicht heeft van welke tools men kan toepassen bij het monitoring en diagnose stellen.
Op basis van de literatuurstudies, onderzoeken en vergelijkingen is er geconcludeerd dat PROFINET een duurder systeem is dan zijn voorganger PROFIBUS. Daar staat tegenover dat het PROFINET, PROFIBUS lang en breed voorbij is gestreeft qua mogelijkheden en functionaliteiten van het systeem. Op basis van dat gegeven is het dus goed dat VDL Steelweld zich inzicht heeft willen verschaffen over het systeem om zo haar klanten beter van dienst te kunnen zijn.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingATM Academie voor Technologie en Management
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk