De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Het ombouwen van een rollerbaan naar practicumopstelling.

Van onderzoek naar in bedrijfstelling

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Het ombouwen van een rollerbaan naar practicumopstelling.

Van onderzoek naar in bedrijfstelling

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het ROVC heeft een rollerbaan over kunnen nemen van ASCO Controls. ROVC wil de rollerbaan gaan inzetten als practicumopstelling voor diverse cursussen.
De rollerbaan werd bij ASCO Controls gebruikt om ventielen te kunnen assembleren, waarbij een gedeelte van de componenten in een magazijn bij de werkplekken lagen en een gedeelte in een algemeen magazijn. De rollerbaan zorgde ervoor op aanvraag dat de juiste bak met onderdelen uit het magazijn werd gehaald en naar de werkplekken werden gebracht. Ook zorgde de besturing ervoor dat de bakken na gebruik weer in het magazijn terecht kwamen.
De rollerbaan zal bij ROVC een andere functie krijgen en daarvoor is een onderzoek gestart naar de inzetbaarheid van de rollerbaan voor practicums. Aan de hand hiervan is bepaald welke aanpassingen en/of documenten hiervoor nodig zijn. Tijdens het onderzoek is gebleken dat niet alles binnen te tijd gerealiseerd kan worden. Daarom is gekozen om de aanpassingen en documenten te maken die nodig zijn de rollerbaan werkend te krijgen. Het uitzoeken van een besturing die te programmeren is met CoDeSys. Het mechanisch aanpassen. Een programma schrijven dat als het nodig is ook als demo gebruikt kan worden. Het maken van een technisch constructiedossier. Handleidingen maken voor de verschillende procedures binnen de rollerbaan.
Binnen het ROVC worden veel cursussen gegeven op het gebied van programmeren. Het bedrijf streeft ernaar om dit zoveel mogelijk met CoDeSys te doen. Omdat de barcodescanners direct op de PLC moeten worden aangesloten, is dit ook een eis aan de nieuwe besturing. Daarom is er een onderzoek gestart waarbij is gekeken welke PLC's er op de markt zijn die aan deze eisen voldoen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat er nieuwe PLC's en ook nieuwe HMI's aangeschaft moesten worden. Een goede oplossing is dan om een HMI met PLC functie ineen te kiezen. Hieruit kwamen twee alternatieven namelijk de schermen van Moeller en die van Turck. De keuze is gevallen op de schermen van Moeller, omdat deze het voordeel hebben dat er ook valt te visualiseren met CoDeSys.
De plaats waar de rollerbaan binnen de practicumruimte kwam was nog niet bekend, alleen in welke ruimte deze zou komen staan. De rollerbaan baan komt in dezelfde opstelling te staan vlak langs een muur. Door deze keuze hoeven er geen aanpassingen aan de baan te worden gedaan en neemt hij de minste ruimte in beslag.
Om de baan werkend te krijgen zijn bepaalde mechanische aanpassingen nodig, zoals een nieuw magazijn, een steun voor de nieuwe HMI's. Daarnaast moet de rollerbaan veilig worden opgeleverd.
Het programma dat gemaakt zal worden zal veel lijken op het programma van ASCO Controls, alleen is de baan korter. Voor het softwareprogramma is bepaald welke functie de onderdelen krijgen en welke acties voorrang hebben op elkaar. Het demo programma zal een vaste routine doorlopen, door de menselijke handelingen te vervangen door een automatisch programma.
Om de rollerbaan werkend te krijgen is er gekeken naar welke mogelijkheden de rollerbaan heeft voor practicums en welke aanpassingen nodig zijn op het gebied van besturing, mechanisch ontwerp en softwareprogramma.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingATM Academie voor Technologie en Management
PartnersROVC
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk