De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Building for a community

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Building for a community

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

'Mount Elgon Orchards ltd.' een rozenkwekerij gelegen op de noordelijke helling van Mount Elgon, Kenia. Naast het produceren van topkwaliteit is een van de sterkste eigenschappen de uitgebreide zorg die men draagt voor de werknemers en de omliggende bevolking in dit afgelegen gebied. Dit uit zich niet alleen in de aanleg van faciliteiten zoals een school, ziekenhuis, kerk, weeshuis, etc. maar ook het creëren van verbeterde huisvesting.
Er zijn op dit moment in de gerealiseerde nieuwe woonwijk op Mount Elgon (100 woningen) nog geen voorzieningen getroffen voor de gemeenschap om bij elkaar te komen. In het rationele plan geïntroduceerd door Habitat for humanity Kenya, de Farm en MWM Architecture is met name de sociale/ culturele cohesie onder druk komen te staan. Om gehoor te geven aan deze behoefte is het de taak om midden in de wijk een gemeenschapsgebouw te ontwerpen waarin de wensen en de eisen van de bevolking als uitgangspunt worden genomen.
Het gemeenschapsgebouw staat haaks op de rationele woonwijk. Een wijk waarin de 'eigen waarde' van de bevolking vergeten is. Architectuur wordt in deze opgave daarom niet alleen beschouwd als plek die bescherming en onderdak biedt maar hierin wordt de architectuur juist veel meer gebruikt als een verlengstuk van de gemeenschap, een eigen plek die hun unieke identiteit uitstraalt. Het functioneren van het gebouw zal daarom niet alleen plaats bieden aan verplichte bijeenkomsten maar moet voor een dagelijkse aantrekkingskracht zorgen waarin individuele activiteiten voor ontmoetingen worden samengebracht (studieruimte, werkplaats, wasruimte, etc.).
Vanuit maatschappelijk en financieel oogpunt wordt er in deze opgave veel meer gekeken hoe men op de bestaande kennis en materialen kan doorontwikkelen in plaats van uit te gaan van industriële materialen zoals beton, golfplaten, etc. om solide gebouwen te krijgen. Het gebruik van industriële materialen wordt hierin eerder gezien als een toevoeging om de kwaliteit te kunnen garanderen dan dat het dient als basismateriaal.
De ronde opzet van het gemeenschapsgebouw is niet bedoeld om de traditionele vorm de romantiseren of te betuttelen, de vormgeving is te aanschouwen als confrontatie met de rationele woonwijk. De organisatie van de ruimten is zo dat de nadruk op het midden wordt gelegd en de ruimtes daaromheen het geheel omsluiten. Alle ruimten evenals de openbare ruimte moeten overkapt worden om de mensen te beschermen tegen zonlicht en regen. Het functioneel omgaan met wind verzorgt een behaaglijk binnenklimaat en voor ziet in elektriciteit. Evenals het opvangen van water voor irrigatie moet blijk geven aan de doordachtheid van het gebouw. Het gebouw waarvan de wanden worden opgebouwd uit rammed earth in combinatie met bamboe wordt overkoepeld door een dome gebaseerd op studies van Ron Resch. De ribben van deze dome worden eveneens toegepast uit bamboe.
In het ontwerp van het gemeenschapscentrum zal een afweging worden gemaakt tussen vernieuwende technologieën en de traditionele bouwtrant. Op die manier wordt er vooruitgang gecreëerd maar blijft de vormgeving, belevingswaarde en het doel dichtbij de mensen.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
OpleidingAB&I Academie voor Bouw en Infra
Datum2013-06
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk