De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De Vlaamse schuur

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De Vlaamse schuur

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Voor het ontwerpen van de Vlaamse schuur zijn meerdere doelen opgesteld. Belangrijk is dat high-tech kenniswerkers verbonden worden met een low-tech omgeving. Een omgeving die met een permacultuur is ingericht. Dit is een concept waarbij natuur en mens op elkaar afgestemd worden voor optimaal gebruik. Het kritisch regionalisme speelt een grote rol bij het nieuwe ontwerp. Hiermee wordt gezocht naar het behoud van het karakter van de Vlaamse schuur met inpassing van moderne elementen.
Het rapport bestaat uit vier onderdelen. Het onderzoek beschrijft de historie van de Vlaamse schuur. De locatie is geanalyseerd en de doelgroep is gespecificeerd. De locatie beschikt over een permacultuur; er is onderzocht hoe het nieuwe ontwerp hiervan kan profiteren. Daarnaast is de circulaire economie onderzocht. Een nieuw economisch systeem dat geen afval kent. Het tweede deel gaat in op de architectuur van het project. Hierin spelen uiteindelijk twee concepten een grote rol. Een van de concepten is gekozen om verder uit te werken. Met een kritische blik is het ontwerp verfijnd. Tot slot is een materiaalstudie gedaan met de focus op ecologische materialen of hergebruik van bestaande aanwezige materialen. Het derde deel behandelt bouwfysische aspecten. Hierin wordt onderzocht welke manieren er zijn om energie op te wekken en op te slaan. Verschillende ventilatiesystemen worden onderling vergeleken en er wordt onderzocht hoe er verwarmd of gekoeld kan worden. Bouwkundig worden materialen getoetst aan klimaatomstandigheden. Het laatste onderdeel is constructie. Hierbij wordt de oude constructie beschreven. De krachtenafdracht en stabiliteit worden toegelicht. Bij het toepassen van nieuwe elementen is globaal bepaald wat de afmetingen moeten zijn.
De locatie, Oirschot, heeft naast de landelijke ligging een sterke verbinding met Eindhoven. Dit is belangrijk voor het verbinden van de high-tech kenniswerkers met de low-tech omgeving. In de Vlaamse schuur verblijven internationale expats. Deze worden door bedrijven uit de Brainport regio naar Nederland gehaald. Na onderzoek is deze doelgroep specifieker geworden: alleenstaanden en wat oudere expats. De expats verblijven in een gemeenschappelijke woonvorm. Er wordt samen gekookt, gegeten en geleefd. Iedere bewoner heeft ook zijn eigen privéruimte in de vorm van een slaapkamer met een eigen badkamer en een zitje. Op het perceel staat een oude koeienstal. Deze stal blokkeert het uitzicht van zowel het bestaande woonhuis als de plek van de toekomstige Vlaamse schuur. Na het onderzoeken van de mogelijkheden is de conclusie getrokken dat de stal omgebouwd wordt tot een energiecentrale, die onder meer de Vlaamse schuur van energie voorziet.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
OpleidingAB&I Academie voor Bouw en Infra
Datum2016-01-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk