De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Op zoek naar geluk!

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Op zoek naar geluk!

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Wat is geluk nou eigenlijk? Vrienden en familie? Een mooi lichaam hebben? In staat zijn om een nieuwe auto te kopen? Een mooie strandwandeling op een lekkere zomerdag? In een mooi huis wonen? Deze dingen kunnen allemaal deel uit maken van je geluk. Maar wat heb je aan vrienden als je geen huis hebt? Wat heb je aan een huis als je geen vrienden hebt? Misschien stijgt echt geluk wel boven al deze dingen uit. Natuurlijk is het fijn om in goede omstandigheden te kunnen leven en al je wensen te kunnen vervullen. Hoe kijkt God hier tegen aan? Wat zou God voor ons willen? God heeft een plan met ons, beter dan wij zelf kunnen bedenken. Maar misschien ook wel heel anders dan wij zelf zouden bedenken. Is het Gods doel dat ik gelukkig ben, volgens onze aardse definitie? Nee, misschien niet in de eerste plaats.Wil God dat ik gelukkig ben volgens Zijn definitie? Ja, maar wat houdt dat precies in? Ik heb voor het onderwerp geluk gekozen, omdat ik denk dat de kinderen in de huidige maatschappij niet precies weten en ervaren wat geluk is. Zelf wist ik het ook niet precies. Dit onderzoek heeft mij nieuwe inzichten gegeven om bewuster te leven
en een onderscheid te kunnen maken tussen genieten en geluk. De kinderen hebben in de Westerse maatschappij vaak alles wat hun hartje begeert. Maar geeft dat een gevoel van geluk of ervaren zij de weelde om hun heen anders?
Unicef heeft onderzoek gedaan in 2007 en de universiteit van New York in 2009.Verschillende aspecten (onderwijs, gezondheid en nog 40 anderen) tonen aan dat Nederlandse kinderen het gelukkigst zijn. (1)
In mijn klas wil ik de kinderen van groep 2 het inzicht geven bewust om te gaan met geluk. Ik wil ze na laten nadenken over wie ze zijn en wat zij belangrijk vinden. Ik laat kinderen bedenken wat geluk voor hun betekent. Wat voor ervaring bracht hen geluk en waarvan worden ze gelukkig. Ik wil ze na laten denken wat zij hierin belangrijk vinden en of ze daar iets of iemand bij nodig hebben.
Om de kinderen in mijn klas bewust te maken van geluk, zal ik eerst zelf moeten inzien wat geluk betekent, hoe kinderen hiermee omgaan en hoe onze maatschappij daarmee omgaat. Met veel vragen ben ik deze zoektocht begonnen. Die heeft mij veel duidelijkheid geboden omtrent mijn innerlijke gevoel en bewustmaking rondom het thema geluk

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingPABO Academie voor Pedagogisch Onderwijs
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk