De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Verpakkingsinstallatie gasdrukregelaars

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Verpakkingsinstallatie gasdrukregelaars

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Gavilar te Dordrecht is een fabrikant van gasdrukregelaars. Gavilar kampt op dit moment met een te kleine capaciteit om aan de grote aanvraag van gasdrukregelaars te voldoen. De uitbreiding van de capaciteit van twee naar drie gasdrukregelaars per minuut blijkt wenselijk. Tevens vallen er gasdrukregelaars in het huidige verpakkingsproces, dit moet zoveel mogelijk geëlimineerd worden. Het vallen moet zoveel mogelijk geëlimineerd worden om zo de productspecificaties te kunnen waarborgen. Deze opdracht is door Factory Control B.V. te Tholen binnen gehaald en zal door de student verwezenlijkt worden. Deze zal volgens de werkwijze van "Methodisch Ontwerpen" te werk gaan en zijn uitkomsten vastleggen in dit verslag.
Bij de analyse van het huidige productieproces is er gezocht naar de "bottleneck" die de cyclustijd negatief beïnvloed. Hierbij is naar voren gekomen dat de uitwendig lektest op teststation 8 de cruciale belemmering is. Aan de hand van de gestelde eisen en de vergaarde kennis zijn er 3 concepten opgesteld. Deze 3 concepten zijn getoetst aan de kesselring-methode. Concept 3 kwam daarbij als beste uit de bus. Deze scoorde aanzienlijk hoger op de gebieden functionele eisen en fabricage eisen. Door de grote diversiteit die de 6-assige ABB-robot van concept 3 biedt en de lagere kostencalculatie van concept 3 ten opzichte van concept 1 is er gekozen om concept 3 uit te werken.
Er is aan de hand van de methodiek van 'Methodisch ontwerpen' een ontwerp gerealiseerd die in theorie voldoet aan de eisen die zijn gesteld aan het ontwerp. Het ontwerp maakt gebruik van een 6-assige ABB-robot. In theorie haalt de robot een cyclus tijd van 12- 13 seconde waar 20 seconde is vereist. Deze cyclus tijd is gesimuleerd door de posities op te geven waar deze robot het product heen moet brengen, aan deze posities is ook een tijd gehangen die nodig is om een bepaalde stap op die positie te realiseren. Teststation 8 is vervangen door een dubbel uitgevoerde helium-test. Een enkele helium-test heeft een cyclustijd van 19 seconden, doordat het product ook nog uitgenomen en geplaatst moet worden, is er gekozen om deze dubbel uit te voeren om binnen de 20 seconden cyclustijd te blijven. De verpakkingsmachine is vervangen door een nieuwe verpakkingsmachine waarop een systeem is ontworpen die de regelaar overneemt, doorvoert en uitvoert. Voor het toevoegen van de pakking is er ook een nieuw systeem ontworpen. Er is een systeem ontworpen die de dozen voor de eindverpakking openhoudt zodat de robotarm altijd zeker is dat deze in de doos kan komen om de regelaar te plaatsen. Om al deze handelingen uit te kunnen voeren is er een grijper ontworpen voor de robot arm. Deze grijper is dubbel uitgevoerd omdat de regelaar uit teststation 8 genomen moet worden en de nog te testen regelaar meteen geplaatst moet worden. Het ontwerp voor de labelapplicator is komen te vervallen. De keuze voor teststation 8 heeft veel vertraging opgelopen. Dit heeft als gevolg gehad dat er niet besloten kon worden waar de applicator moest komen te staan. Toen het duidelijk was dat er een dubbel uitgevoerde helium-tester zou komen is er overlegd hoe deze applicator er uit moest komen te zien. Doordat dit te kort op mijn inleverdatum van mijn eindverslag zit is deze nog niet uitgewerkt. Naar de einddatum zal deze verder uitgewerkt worden.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingATM Academie voor Technologie en Management
PartnersFactory Control B.V.
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk