De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Integratie van dagcentrum Oosthoek in de woonwijk in Boxtel': Vermaatschappelijking

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Integratie van dagcentrum Oosthoek in de woonwijk in Boxtel': Vermaatschappelijking

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dagcentrum Oosthoek is een dagcentrum voor mensen met een ernstig verstandelijke beperking. In hun verstandelijke ontwikkeling komen ze niet verder dan het vergelijkbare ontwikkelingsniveau van een kind tot drie jaar. Uitbreiding van de leefwereld en het bevorderen van sociale contacten zijn de uitgangspunten. Snoezelen, muziek, fietsen en wandelen zijn belangrijke activiteiten. Gezelligheid, voorspelbaarheid en structuur zijn de kenmerken.
Bij het realiseren van dit project is de woonwijk betrokken waarin dagcentrum Oosthoek is gevestigd. Er zijn een aantal activiteiten waarbij de cliënten van het dagcentrum de wijk in gaan, zoals wandelen en glas ophalen. Nu is de vraag wat de voor- en nadelen zijn voor het dagcentrum om gevestigd te zijn in een 'gewone' woonwijk ten opzichte van een beschermd terrein (locatie Haarendael). Dit hebben wij onderzocht aan de hand van de volgende hoofddoelstelling: Hoe verloopt de integratie van dagcentrum Oosthoek in een 'normale' woonwijk in Boxtel en welke aanbevelingen kunnen wij daarbij geven?
De cliënten van dagcentrum Oosthoek hadden eerst dagbesteding op locatie Haarendael. Wij hebben onderzocht wat de effecten zijn van vermaatschappelijking voor zowel de cliënten van dagcentrum Oosthoek, de medewerkers van dagcentrum Oosthoek als de buurtbewoners. Dit onderzoek bestaat uit vier observaties, 49 enquêtes en twaalf interviews.
Bij de observaties hebben wij de oude en nieuwe locatie genomen. Daarnaast hebben wij twee andere locaties van Cello binnen Boxtel geobserveerd om te zien in wat voor omgeving deze locaties gevestigd zijn.
Wij willen van beide partijen (buurtbewoners en dagcentrum Oosthoek) de ervaring weten over de komst van dagcentrum Oosthoek in de wijk. Dit hebben wij onderzocht door enquêtes uit te delen bij de door ons geselecteerde buurtbewoners en de medewerkers van dagcentrum Oosthoek te interviewen .

Uit ons onderzoek zijn een aantal voor- en nadelen gekomen van de integratie van mensen met een ernstig verstandelijke beperking in de woonwijk. Wij hebben het dan over de integratie van dagcentrum Oosthoek in de woonwijk. De integratie verloopt goed, maar er zijn nog aspecten waar aan gewerkt zou moeten worden. Deze aspecten hebben wij beschreven in onze aanbevelingen:
- Ga met de clustermanagers van de woonvoorzieningen en de coördinerend begeleider van dagcentrum Oosthoek om de tafel zitten om te bekijken welke ruimte er is voor cliënten om afspraken te maken bij bijvoorbeeld huisarts of fysiotherapeut.
- Zorg een week voor een dier van een buurtbewoner, terwijl deze op vakantie is. Biedt aan dat dagcentrum Oosthoek maximaal een week voor een dier zal zorgen.
- Benader mensen die vrijwilligerswerk willen doen en bekijk waarvoor ze ingezet kunnen worden.
- Ga de open dagen en informatieavonden rouleren door de dagen van de week.
- Houdt buurtbewoners op de hoogte van de ontwikkelingen van dagcentrum Oosthoek door middel van een nieuwsblad.
De buurtbewoners zijn positief over de komst van dagcentrum Oosthoek in hun wijk. De medewerkers van dagcentrum Oosthoek hebben moeten wennen aan het werken in de wijk, maar de samenwerking binnen het team is verbeterd. Er is meer sprake van openheid en dat ze op elkaar terug kunnen vallen dan dat op Haarendael het geval was.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingASH Academie voor Sociale Studies 's Hertogenbosch
PartnersCello, Dagcentrum Oosthoek
Jaar2008
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk