De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Het lek zit ook boven !!!, duurzaam herbestemmen van de dakafwerking

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Het lek zit ook boven !!!, duurzaam herbestemmen van de dakafwerking

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De aanleiding van dit afstudeeronderzoek is het tegenwoordig veel besproken thema duurzaam herbestemmen. Deze toenemende aandacht komt voor uit de structurele leegstand van panden in Nederland. In totaal staat er voor bijna acht miljoen vierkante meter ruimte leeg. De leegstaande gebouwen zijn meestal verouderd en voldoen niet meer aan de eisen voor hergebruik. Door het duurzaam herbestemmen van deze bestaande panden wordt er op meerdere fronten winst geboekt. Het is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor de werk- en leefomgeving.


Allereerst is er gestart om het begrip duurzaam herbestemmen te definiëren. Duurzaam wordt in dit onderzoek beschreven volgens de VN-commissie Brundtland “ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”. Herbestemmen wordt in dit onderzoek als volgt gedefinieerd “ herbestemming is het hergebruiken van een gebouw door er een nieuwe functie aan te geven. Herbestemming kan dus toegepast worden op gebouwen die hun oorspronkelijke functie verloren hebben”.

Om het begrip duurzaam herbestemmen tastbaar te maken is gekozen om deze te koppelen aan een bestaande bouwstrategie. Er zijn verschillende strategieën onderzocht, waar uiteindelijke gekozen is voor de nieuwe stappen strategie. Deze strategie richt zich specifiek op het energieverbruik van een gebouw.

Het energieverbruik verminderen van het gebouw is duurzaam, maar ook interessant voor Bouwschool Breda. De energiekosten hebben een hoge belasting op de exploitatiekosten van een gebouw. Met een duurzame investering kunnen deze kosten verlaagd worden. Bij de juiste keuze kan de investering zich in de toekomst terugverdienen. Om te zorgen dat het afstudeeronderzoek niet te breed wordt, is besloten om dit onderzoek maar te richten op één bouwonderdeel. Er zijn verschillende bouwonderdelen die zorgen voor een hoog energieverbruik. Door bouwkundige aanpassingen kan besparing op het energieverbruik gerealiseerd worden. Uit onderzoek blijkt dat bij de dakafwerking de meeste winst te behalen is. Er gaat gemiddeld 30% energie verloren bij het dak.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
OpleidingAB&I Academie voor Bouw en Infra
PartnersBouwschool Breda
Datum2013-10-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk