De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Kernopgave Identiteit

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Kernopgave Identiteit

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De ervaring die mij geraakt heeft, is de dood van een jongetje van nog net geen drie jaar. Hij is overleden aan een hersentumor en het afscheid was heel heftig en indrukwekkend. De onderzoeksvraag die daarbij bij mij naar boven komt, luidt: "Hoe kan ik als leraar de kinderen begeleiden in het verlies van een dierbare?"
Vanuit vier perspectieven heb ik deze vraag bekeken en hieruit kwam naar voren dat het belangrijk is om kinderen te laten praten over gevoelens, niet alleen bij een ervaring met de dood. Kinderen
moeten zich op zo'n moment begrepen voelen door de leerkracht en dat doet hij door een luisterend oor te bieden. Om het onderwerp niet te zwaar te maken voor de leerlingen, is ervoor gekozen om het onderwerp van de activiteiten wat algemener te trekken naar 'gevoelens en emoties'. In vier activiteiten hebben kinderen naar conflicten gekeken en leren beschrijven welke gevoelens daarbij een rol spelen en wat die gevoelens eigenlijk zijn. Hoe weet je of zie je dat iemand zich op een bepaalde manier voelt?
Dit onderzoek heeft mij geleerd dat het belangrijk is om interesse te tonen naar kinderen toe en ze de ruimte te laten geven om dingen te vertellen. Op deze manier krijg je een vertrouwensband met de kinderen en zo voelen ze zich veilig bij jou. Daarnaast heeft het mij laten inzien dat het positief benaderen ook erg belangrijk is. Als je dat doet, zijn de kinderen ook makkelijker open over hun gevoelens en emoties.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingPABO Academie voor Pedagogisch Onderwijs
PartnersKBS De Bolster
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk