De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Haalbaarheidsstudie naar de toepassing van warmtekrachtkoppeling in de industriële koudetechniek

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Haalbaarheidsstudie naar de toepassing van warmtekrachtkoppeling in de industriële koudetechniek

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Per 01-09-2009 ben ik elektrotechniek gaan studeren aan de Avans Hogeschool te Breda. Mijn vooropleidingen zijn HAVO en MBO. Vanaf het 2e leerjaar heb ik voor een duaal leertraject gekozen. Dit om de reden dat ik ook graag in de koeltechniek opgeleid wil worden. Elektrotechniek is tevens een zeer goede basis voor een opstap in de koeltechnische branche.
Per 30-01-2012 heb ik drie dagen per week gewerkt aan mijn afstudeeropdracht. De opdracht luidt: Het uitvoeren van een haalbaarheidsstudie naar de toepassing van warmtekrachtkoppeling in de industriële koudetechniek.
Doordat fossiele brandstoffen steeds schaarser worden, wordt er door Van Kempen Koudetechniek B.V. gezocht naar energiezuinige oplossingen voor zijn installaties. Er zijn verschillende (bekende) manieren om energie te besparen op koelinstallatie. Eén van de veel toegepaste energiebesparingen is het toepassen van frequentieregelaars. Een andere mogelijke manier om energie te besparen, is door het toepassen van een wkk-systeem. Een wkk-systeem (wkk staat voor 'warmte kracht koppeling') is een kleine energiecentrale. De aardgasaansluiting wordt door het wkk-systeem gebruikt om elektriciteit op te wekken. De warmte die hierbij vrijkomt, dient ter verwarming van water, bijvoorbeeld voor de centrale verwarming of voor warm water uit de kraan. Bij deze installatie zal de warmte die vrij komt worden getransporteerd naar de rijpcellen om zo het product op te warmen.
Om het een en ander wat te verduidelijken is dit verslag opgebouwd uit verschillende onderdelen.
Als eerste moet er duidelijk worden wat industriële koudetechniek inhoudt. Ook wordt er omschreven welke verschillende installaties er onder andere mogelijk zijn. Dit is terug te vinden in hoofdstuk 3: beschrijving over industriële koudetechniek.
Vervolgens wordt er duidelijk gemaakt wat er met warmtekrachtkoppeling bedoeld word. Ook wordt er aangegeven waarom een warmtekrachtkoppeling toepasbaar zou kunnen zijn. Dit is terug te vinden in hoofdstuk 4.1: wat is warmtekrachtkoppeling.
Omdat voornamelijk bij het rijpen van tropisch fruit veel warmte nodig is, wordt hierop toegespitst. In hoofdstuk 4.2 en 4.3 wordt bekeken hoe een rijpcel werkt en wat het rijpproces inhoudt.
Aan de hand van metingen wordt de energiebehoefte van een rijpcel berekend. Deze informatie is te vinden in hoofdstuk 4.4: energiebehoefte per rijpcel.
In hoofdstuk 5 wordt de totale warmte behoefte berekend. Aan de hand van deze gegevens wordt er vervolgens een warmtekrachtkoppeling geselecteerd. Uiteindelijk blijven er een aantal geschikte warmtekrachtkoppelingen over. Deze worden in hoofdstuk 5.3 verder uitgelicht en de terugverdientijd wordt hiervan bepaald.
De conclusies en aanbevelingen zijn te vinden in hoofdstuk 6 en 7.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingATM Academie voor Technologie en Management
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk