De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De vraag achter het probleem

Implementatie van het antroposofisch SMART-doel

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De vraag achter het probleem

Implementatie van het antroposofisch SMART-doel

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit onderzoeksverslag is het resultaat van het 20 weken durende afstudeerproject van Marloes Rovers en Marlijn Verkennis, vierdejaars studenten van de opleiding SPH.
In december 2010 hebben de onderzoekers orthopedagogisch dagcentrum Heimdal/Sterredaalder, onderdeel van Zonnehuizen, benaderd voor een afstudeerproject. Zonnehuizen is een instelling voor verstandelijk beperkte mensen en zij werken vanuit een antroposofische visie. Dit houdt in dat ze uitgaan van de gezonde kant van het individu en zich richten op de mogelijkheden, talenten en wensen van hun cliënten.

Uit gesprekken kwam naar voren dat zowel binnen de dagbesteding, als op het woonhuis en het logeerhuis van Zonnehuizen enige problemen ondervonden bij het werken met zorgdoelen. Na een aantal gesprekken zijn de onderzoekers en de managers samen tot de volgende onderzoeksvraag gekomen:

Op welke manier(en) kunnen de individuele zorgdoelen beter* in het dagprogramma geïmplementeerd worden, (zowel binnen de dagbesteding, het wonen en het logeren) en sluit dit aan bij de antroposofische visie van Zonnehuizen.
*Beter verwijst naar dat er nu aangewerkt wordt, maar dat het niet naar wens verloopt.

Met de resultaten uit het onderzoek zal Zonnehuizen een aanbevelingsrapport aangereikt krijgen waarin verbeterpunten en mogelijkheden vermeld zullen staan over het implementeren van de zorgdoelen binnen het dagprogramma.

Het onderzoek is begonnen met het opstellen van een projectvoorstel en een projectplan, nadat dit in orde was kon er werkelijk begonnen worden met het onderzoek. Als eerste heeft er een literatuurstudie plaatsgevonden naar de verstandelijk beperkte cliënt, de antroposofische werkwijze van Zonnehuizen en het werken met doelen. Daarna zijn de onderzoekers de deelresultaten gaan beantwoorden. Deze zijn opgedeeld in 'huidige situatie' en 'nieuwe situatie'. Bij de huidige situatie is ingegaan op de manier van werken op dit moment en werd er onderzocht op welk vlak medewerkers problemen ondervonden bij het werken met de doelen. Bij de nieuwe situatie werd voornamelijk gekeken naar implementatiestrategieën en wat een andere manier van werken van de medewerkers vraagt. Om de resultaten te beantwoorden is er gebruikt gemaakt van verschillende dataverzamelingsmethodes, zoals een dossierstudie, observaties en het afnemen van interviews.

Gaandeweg het onderzoek kwamen de onderzoekers erachter dat medewerkers meer problemen ondervonden bij het opstellen van de doelen en hoe daar de antroposofie in mee te nemen, dan bij het implementeren van de doelen binnen het dagprogramma. De uiteindelijke aanbevelingen zullen daarom betrekking hebben op:
• Het implementeren van zorgdoelen in het dagprogramma
• Het opstellen van de doelen
• Antroposofie en doelen

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingASH Academie voor Sociale Studies 's Hertogenbosch
PartnersZonnehuizen
Datum2011-06
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk