De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Lean bouwen: lang leven de klantwaarde, weg met verspillingen in de bouw.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Lean bouwen: lang leven de klantwaarde, weg met verspillingen in de bouw.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In de huidige markt wordt in de bouwsector een verandering in de klantvraag opgemerkt. Projecten zijn er niet meer in overvloed en opdrachtgevers hechten naast de prijs meer waarde aan het proces, de mate van samenwerkin en de kwaliteit die een aannemer levert. Vanuit dit kader is dit onderzoek naar Lean bouwen bij Heerkens van Bavel Bouw BV te Tilburg opgezet.
Er is onderzocht of Lean bouwn voordelen biedt voor Heerkens van Bavel Bouw BV en zo ja welke voordelen dit zijn.
Als basis is een vergelijking opgesteld waarin Heerkens van Bavel wordt vergeleken met een Lean werkende organisatie. Voornamelijk de verschillen met betrekking tot het management en de management stijl worden toegelicht. Eén van de conclusies vanuit het management is het feit dat een Lean werkende organisatie vanuit het management dienend leiderschap uitdraagt.
In dit onderzoek is een verdiepend onderzoek verricht naar de klantwaarde, welke waarde steld de klant aan het bouwproces? Hoe kan vervolgens de aannemer op deze klantwaarde inspelen zodat de klant dermate tevreden is en men mogelijk in de toekomst wederom kan samenwerken.
Als conclusie kan gesteld worden dat Lean bouwen in beginsel intern geimplementeerd dient te worden zodat draagvlak wordt verkregen alvorens externe partners worden gezocht om Lean trajecten op te zetten.
Lean bouwen biedt echter voornamelijk projectmatig en op de lange termijn voordelen zoals continuiteit voor de onderneming.

Naast deze punten heeft de scriptie voornamlijk inhoudelijke draagkracht voor organisaties die voornemens zijn een stap te zetten zoals de implementatie Lean bouwen. In de scriptie wordt voornamelijk verdiept ingegaan op de mate van organisatie verandering en welke facetten dit met zich meebrengt.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingAB&I Academie voor Bouw en Infra
Jaar2011
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk