De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Herontwerp Needledepanner

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Herontwerp Needledepanner

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit is de samenvatting horende bij het afstudeerproject van de Avans hogeschool te 's-Hertogenbosch, Academie voor Industrie & Informatica, opleiding Werktuigbouwkunde. Dit verslag is geschreven in opdracht van en in samenwerking met machinefabriek Verhoeven Oss BV. De opdracht is het herontwerpen van een goedkoper, modulair gebouwde needledepanner, die beter integreerbaar is met een hogere productiecapaciteit. Het is zaak een model te ontwerpen wat hieraan en aan het eisenpakket voldoet.
De werkwijze van het project is als volgt verlopen. Aangezien de afstudeerders geen ervaring hadden in de bakkerij industrie en de desbetreffende machines heeft men zich de eerste aantal weken georiënteerd. Dit heeft men gedaan door te communiceren met degene die de bestaande depanner heeft ontworpen, degene die de machine assembleert en oplevert, en met de opdrachtgever. In de loop der weken werd bekend welke functies de machine moest volbrengen en op welke manier hij dat deed. Vervolgens is men gaan onderzoeken welke componenten in de machine voorkomen, van welke leverancier ze afkomstig zijn, en wat de prijs hiervan is. Al snel werd bekend dat het dure componenten waren, wat de depanner aanzienlijk in prijs deed stijgen.
De volgende stap was het maken van een eigen ontwerp. Voordat daaraan werd begonnen, is een Plan van Aanpak opgesteld. Hierin staat het eisenpakket, de projectgrenzen/activiteiten, etc. Samen met de functieanalyse weet men dan waar de machine aan moet voldoen. Dan komt het methodisch ontwerpen aan de orde. Dit houdt in het maken van een morfologisch overzicht, kesselringmethode met zijn weegfactoren, en het uitwerken van concepten. Toen de concepten uitgewerkt waren werd daaruit het beste concept gekozen, wat vervolgens is uitgewerkt en nu als 3D model is opgebouwd. De conclusie die daarna is getrokken, is dat het bestaande ontwerp van de depanner niet slecht was, alleen zeer uitgebreid wat hem dat vrij duur maakt. Dit is iets wat de klant niet altijd wil.
Alle belangrijke componenten hebben de afstudeerders bekeken, opzoek naar goedkopere met een vergelijkbare kwaliteit. Van alle onderdelen zijn bij verschillende leveranciers offertes aangevraagd om een uiteindelijke keuze te kunnen maken. Dit alles werd in een tabel gezet om daarna een kostencalculatie te kunnen maken van het gehele model.
Het resultaat is een ontwerp, dat vele malen goedkoper is geworden namelijk €18.499,- in plaats van de oude, standaard uitvoering van €50.000,-. Ook is deze modulair en basic is opgebouwd en voldoet aan alle eisen uit het pakket van eisen. Verder is de machine beter integreerbaar geworden in een nieuwe of bestaande bakkerijlijn, wat voor de klanten dus een betere oplossing is. Door zijn eenvoudige werking heeft de depanner een korte cyclustijd, waardoor het aantal slagen van 500 per uur goed is te behalen. Het model is op de juiste manier opgebouwd, zodat deze eenvoudig en snel is te produceren/assembleren. Het CAD model is ook zó opgebouwd, dat dit binnen drie engineeringdagen klantspecifiek gemaakt kan worden naar de eisen en wensen van de klant.
De conclusie is dat de machine aan de eisen uit het vooraf opgestelde eisenpakket voldoet. Ook heeft men de projectgrenzen goed nagestreefd en zijn de niet relevante onderwerpen weggelaten. Kortom, een geslaagde afstudeerperiode waarop met een positief gevoel teruggekeken kan worden.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingAI&I Academie voor Industrie en Informatica
PartnersVerhoeven Oss BV
Datum2011-06
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk