De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

MySense 'Gevoel' voor een robothand

Rechten: Alle rechten voorbehouden

MySense 'Gevoel' voor een robothand

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Tijdens deze afstudeerstage was het de bedoeling dat er onderzoek werd gedaan naar de feedback van de grijpkracht en slipdetectie waarmee een robotgrijper zijn grijpkracht kan aanpassen.Vóór het opstellen van de specificaties van de sensoren is er eerst een vergelijking met de handfunctie van de mens gemaakt. Aan de hand van daarvan kan geconcludeerd worden dat er één of meerdere sensoren moeten komen die contact, slip en/of kracht kunnen detecteren. Daarna is er een tabel met specificaties opgesteld waaraan de sensoren moeten gaan voldoen. Om de specificaties invulling te geven is er onderzocht wat voor sensoren er allemaal zijn op de markt maar ook of er misschien manieren zijn waarop er bijvoorbeeld zelf een sensor gemaakt kan worden. De gevonden sensoren kunnen in de categorie tactiele sensoren worden geplaatst. Dat zijn sensoren die gemaakt zijn om te kunnen waarnemen wat bijvoorbeeld mensen kunnen voelen.
De sensoren zijn vervolgens uitgebreid getoetst op ruim dertig variabele eisen. Op basis van de uitslag van de toetsing is besloten dat er een prototype van de matrixsensor geproduceerd moeten gaan worden zodat de werking hiervan gevalideerd kan worden. Op basis van de publicatie van Holweg is een nieuw ontwerp gemaakt voor de matrixsensor. De sensor bestaat uit een sensorprintplaat en de interface-elektronica. Om de werking van deze sensor te valideren is er een testopstelling gemaakt. Met deze testopstelling zijn eerste resultaten geboekt waarmee is aangetoond dat het principe van de matrixsensor werkt.
Om de verdere ontwikkeling van de matrixsensor te bevorderen, verdient het aanbevelingen op de punten slipdetectie en rubber. Voor slipdetectie is te weinig tijd geweest om dit te valideren en daarom vereist dit punt meer onderzoek. Er zal rekening gehouden moeten worden met de samplesnelheden en de lineariteit dient onderzocht te worden. De elektrische eigenschappen van het rubber samen met de bio-compatibiliteit, temperatuurbestendigheid, voedingsmiddelenbestendigheid maar ook de hysterese hebben meer onderzoek nodig. Daarnaast wordt aanbevolen om te onderzoeken of het nodig is om een niet geleidende toplaag over het rubber te doen. Als het vast te pakken object ook elektrisch geleidend is dan zou dit namelijk de meting kunnen beïnvloeden.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingATM Academie voor Technologie en Management
PartnersFocal Meditech b.v.
Datum2013-06
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk