De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Filosoferen met kleuters

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Filosoferen met kleuters

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Filosoferen met jonge kinderen is in eerste instantie bedacht om het denkvermogen van kinderen te stimuleren. Kinderen zelfstandig leren denken is dan ook het belangrijkste leerdoel van het filosoferen met kinderen (Lipman, 1988). Tijdens zo'n filosofisch gesprek leert het kind denken doordat het argumenteert en redeneert, reflecteert op het eigen denken, vragen stelt, abstracte begrippen leert hanteren en speculatief leert denken. Filosoferen helpt kinderen zichzelf te begrijpen doordat ze hun eigen gevoelens, behoeften en drijfveren ontdekken. Zo leren ze om hun gedachten te structureren en worden de kinderen door het gezamenlijk nadenken bewust van hun eigen denkprocessen. Filosoferen wordt in dit kader ook wel gezien als denken over denken (Nickerson,
Perkins en Smith, 1985). Kinderen verwoorden hun gedachten, luisteren, laten hun gedachten beïnvloeden door wat anderen zeggen, denken opnieuw, brengen hun gedachten opnieuw onder woorden en proberen zelf anderen te beïnvloeden (Pardoen, 2002).
Dit denken over denken, het filosoferen, is een taal-activiteit. Een kind moet taal kunnen inzetten om zijn gedachten te verwoorden en te uiten. Taal wordt daarom ook gezien als een belangrijk instrument bij het filosoferen. Er wordt speciaal aandacht besteed aan het leren spreken en luisteren, waarbij redeneren en argumenteren een belangrijke rol spelen (Heesen, 1996).
Doordat kinderen hun woordenschat vergroten, leren om naar elkaar te luisteren, zinnen leren vormen en leren hoe ze de taal kunnen gebruiken, is het mogelijk dat filosoferen de taalontwikkeling stimuleert.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingPABO Academie voor Pedagogisch Onderwijs
PartnersSint Bernardusschool
Datum2013-07
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk