De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Onderzoek en ontwerp van een passende software ontwikkelmethode voor externe software ontwikkel projecten

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Onderzoek en ontwerp van een passende software ontwikkelmethode voor externe software ontwikkel projecten

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit productverslag beschrijft de resultaten van het onderzoek naar een passende software ontwikkelmethode voor externe software ontwikkelprojecten binnen de afdeling Producten van Esri.
Doelstelling van het onderzoek is het ontwerpen van een methode waarmee het rendement en de klanttevredenheid van externe software ontwikkeltrajecten verhoogd kan worden.
In de huidige situatie worden externe software ontwikkelprojecten op een klassieke, Lineaire methode uitgevoerd. Het betreft hier veelal maatwerktrajecten bij externe klanten ter ondersteuning en versterking van het ArcGIS platform en specifieke bedrijfsprocessen. Nieuwe inzichten tijdens de realisatie, perceptieverschillen tussen betrokkenen en soms ook vernieuwde inzichten aan de kant van de ontwikkelaars leiden vaak tot rework of meerwerk, met als gevolg budgetoverschrijdingen, uitloop in planning, ontevreden klanten en minder winst of zelfs verlies op het project voor Esri.
Op basis van de probleemstelling is de centrale onderzoeksvraag als volgt geformuleerd:
"Hoe ziet de best passende software ontwikkelmethode er uit waarmee het rendement en de klanttevredenheid kan worden verhoogd en hoe kan deze geïmplementeerd worden?"
Om voldoende inzicht te krijgen in de probleemstelling is er op basis van de centrale onderzoeksvraag een praktijkgericht, kwalitatief onderzoek uitgevoerd dat zich heeft gericht op software ontwikkelmethodieken in het algemeen, de belangrijkste kenmerken en aspecten van software ontwikkelmethoden en de huidige knelpunten bij software ontwikkel- projecten binnen Esri.
Uit dit onderzoek is gebleken dat de huidige knelpunten het best opgelost kunnen worden met een Agile Scrum aanpak waaraan een aantal specifieke kenmerken van de Linearie en Iteratieve methode toegevoegd worden om het proces beter beheersbaar te maken. Juist de voordelen van Agile Scrum maken het verschil. Het is het consequent opzuigen van kennis en informatie dat het werken zoveel leuker maakt voor de betrokkenen waardoor de betrokkenheid wordt verhoogd en het commitment wordt afgegeven door de teamleden. Het contact met de klant, het begrijpen van klantvragen en -wensen, het samen chicaneren over die paar pixels, het werken naar dat 100%-project is wat deze manier van werken zoveel zinvoller en leuker maakt. Het werk is dan ineens geen werk meer. De hybride geaardheid van de aanpak maakt het dusdanig flexibel dat deze vanwege de Agile kenmerken geschikt is voor fixed time en flexibele functionaliteit contracten en vanwege de Lineaire en Iteratieve kenmerken geschikt is voor fixed price en fixed functionality contracten. Afhankelijk van de beschikbaarheid van de verschillende aspecten van de opdrachtgevende organisatie, zoals cultuur van delegeren, stabiliteit van de scope en requirements alsook de business volwassenheid en de beschikbaarheid, zullen de risico's al vanaf het begin van het contract in meer of mindere mate gemanaged moeten worden. De Projectmanager en de inzet van goede tooling spelen hierbij door het hele traject heen een cruciale rol.
Hiermee wordt ook gelijk een belangrijk commercieel aspect belicht: "Hoe verkoop je zoiets? En hoe doe je dat met budgetten?". De nieuwe methode is gebaseerd op partnerschap, veel contact en communicatie wat voor een verhoogde teamgeest kan zorgen. Het project wordt als één geheel gezien in plaats van verschillende onderdelen van verschillende partijen als eilanden te beschouwen. De methode werkt alleen als je van tevoren de visie hebt een langdurige relatie aan te gaan met de klant. Bij de verkoop van het project wordt op basis van 80% van de requirements het budget vastgesteld. Hierna wordt in meerdere sprints de oplossing gerealiseerd waarbij iedere keer zoveel mogelijk waarde wordt toegevoegd voor de business. Tijdens het project kan heel gemakkelijk de snelheid, scope en richting bijgesteld worden waardoor de aanpak heel efficiënt en kostenverlagend werkt.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingAIB Academie voor ICT en Business
PartnerEsri Nederland
Datum2013-05
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk