De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Die loverboy krijgt mij niet te pakken! Wat weten de meiden van De La Salle over het fenomeen Loverboys en in welke vorm willen zij deze informatie aangeboden krijgen?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Die loverboy krijgt mij niet te pakken! Wat weten de meiden van De La Salle over het fenomeen Loverboys en in welke vorm willen zij deze informatie aangeboden krijgen?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De La Salle krijgt steeds vaker te maken met het fenomeen Loverboys. Groepsopvoeders en docenten komen bij Petra Tiemessen met vragen op het gebied van het Fenomeen Loverboys.
Groepsopvoeders, deskundigen en wij, zien in de media dat er steeds meer gepraat wordt over het fenomeen Loverboys. Kranten staan er vol van en op het nieuws zijn de onderwerpen ook gesprek van de dag. In de vakliteratuur verschijnen ook steeds meer artikelen over dit onderwerp.

De artikelen die al gemaakt zijn voor de jeugdigen die risico lopen of al met een Loverboy in aanmerking zijn gekomen zijn naar de mening van Petra Tiemessen vaak niet afgestemd op de LVG jongeren.
Het is belangrijk om naar de mogelijkheden van deze jongeren te kijken en daarop af te stemmen. Vanuit deze mogelijkheden kunnen we werken aan hun beperkingen.
Het is belangrijk om af te stemmen op de kennis en behoefte van de jeugdige.
Om dit goed in beeld te krijgen hebben we dit onderzocht met als onderzoeksvraag;
"Wat weten de meiden van De La Salle over het fenomeen Loverboys en in welke vorm willen zij deze informatie aangeboden krijgen?"

We hebben voor ons onderzoek, de populatie meiden, groepsopvoeders en docenten/ disciplines gekozen. Wij zijn namelijk van mening dat de meiden zelf goed kunnen benoemen waar ze tegenaan lopen en wat ze zelf een plezierige manier vinden om preventie materiaal te gebruiken. Om dit beeld nog concreter en betrouwbaarder te krijgen, hebben wij er voor gekozen om de docenten/ disciplines van de Michaëlschool en de groepsopvoeders van De La Salle te interviewen. Op deze manier kunnen wij een boekje neerleggen dat afgestemd is op de doelgroep en de medewerkers van De La Salle.

Om de kennis en behoefte te kunnen toetsen, hebben wij gekozen voor de onderzoeksmethode: halfgestructureerde diepte-interview.
Onze voorkeur gaat hiernaar uit, omdat wij op deze manier meer diepgang uit deze meiden, groepsopvoeders en docenten konden halen dan uit een enquête. Er is ook voor de respondenten ruimte voor eigen inbreng en wij als onderzoekers kunnen hier op ingaan.

We hebben in totaal 10 meiden, 5 woongroepen en 7 docenten/ disciplines geïnterviewd van De La Salle. Daarna zijn wij deze interviews gaan uitwerken, dit konden we op een fijne manier doen. Dit kwam voornamelijk doordat we de interviews hadden opgenomen met een videocamera. Dit zorgde ervoor dat we zo een valide en betrouwbare weergave kregen van de interviews. We hebben hun woorden letterlijk overgenomen en hebben hier niet onze eigen woorden van gemaakt.

We kunnen de volgende conclusie trekken uit ons onderzoek:
Binnen De La Salle wordt er op dit moment veel aandacht besteed aan het onderwerp Loverboys. Het is echter wel zo dat hier nog geen vast (les)programma voor is. De meiden zijn er op hun beurt ook mee bezig, maar hebben niet het inzicht dat zij óók risico lopen om in de ban te raken van een Loverboy. De meiden missen op zoveel gebieden bepaalde vaardigheden en inzichten, waardoor zij een makkelijke prooi zijn voor een Loverboy. Het boekje moet deze meiden prikkelen en moet makkelijk toegankelijk, maar niet kinderachtig zijn.

Uit de diepte-interviews kwam naar voren dat er wel enkele punten konden worden verbeterd. Zo kijkt de organisatie op dit moment heel erg naar de meiden die slachtoffer kunnen worden van een Loverboy. Het zou echter ook goed zijn om voor deze kwetsbare jongens wat op te zetten. Zij worden door de Loverboys gebruikt om meiden te ronselen en zijn zich vaak van geen kwaad bewust. Ze zien niet in wat de gevolgen zijn van hun gedrag. Uiteindelijk zijn zij ook 'gewoon' een slachtoffer van een Loverboy. Het is ook goed om aan de jongens van De La Salle, meer bekendheid te geven over wat een Loverboy is, wat hij doet en waarom dat fout is.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingASH Academie voor Sociale Studies 's Hertogenbosch
PartnersDe la Salle Boxtel
Jaar2008
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk