De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De Nieuwe Moske

Turks Cultureel Centrum

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De Nieuwe Moske

Turks Cultureel Centrum

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het rapport is gebaseerd op de opdracht om een Turks cultureel centrum te ontwerpen onder de naam moskee. De opdrachtgever, de gemeente (bestemmingsplan) en architectonische programma van eisen hebben de argumentatie en vormgeving van het ontwerp bepaald.
Tegenwoordig zijn de moskeeën een soort van culturele centrum met vele sociale, educatieve, kunstzinnige en recreatieve activiteiten. Dit geeft de mogelijkheid voor verschillende religies en culturen om elkaar beter te leren kennen onder één dak. Hiervoor moeten de mensen natuurlijk wel weten dat deze activiteiten in een moskee te vinden zijn. Bovendien is de angst voor het vreemde nog sterk aanwezig waardoor, voor niet moslims de drempel te hoog is om een moskee binnen te stappen. Moskee gebouwen met de Oosterse architectuur maken deze drempel zeker niet lager.
Er zijn twee doelen in de nieuwe moskee architectuur die met elkaar gecombineerd moeten worden. Ten eerste op maatschappelijk niveau het verzoenen van verschillende religies en ten tweede op architectonisch niveau het moderniseren van de moskee. Hierbij is het de bedoeling dat de basis waarden van de moskee behouden blijft.

In dit afstudeer rapport wordt beschreven hoe deze eisen zijn toegepast tijdens het ontwerpen van een moskee in Veghel. Het bijzondere aan de ontwerp in Veghel is dat je door het hart van het gebouw kunt lopen al voordat je het gebouw echt binnen gaat. Dit is een soort van tunnel midden in het gebouw. De tunnel sluit aan op een bestaande wandel route en is de open ruimte in het moskee complex waar moslims en niet moslim elkaar vaker tegen zullen komen. Hiermee is de drempel om de activiteiten in de moskee van dichter bij te zien aanzienlijk verlaagd.
Het nieuwe ontwerp is wat betreft materiaal en omvang in harmonie met zijn omgeving. Er zijn geen toren hoge minaretten en koepels op het dak. Hierdoor past de nieuwe moskee architectuur beter in zijn context. Een groot koepel midden in de gebedsruimte doet wel het sublieme ervaren, en subliem is één van de basis waarden van religieuze gebouwen. De koepel is uiteindelijk wel weg gelaten maar tientallen kleine kozijnen in de gebedsruimte van het moskee refereren er nog steeds naar. In dit ontwerp is de koepel eigenlijk drastisch geminimaliseerd.

Kortom het belangrijkste is dat de nieuwe moskee architectuur de moskee meer toegankelijk maakt voor andere culturen. Een gebouw gebaseerd op traditionele symboliek uitgevoerd in een moderne stijl die het sublieme behoud. Door het behoud van traditioneel symboliek en het sublieme krijgt de moskee meer waarde voor zowel de moslim als de niet-moslim.

In het rapport is er meer uitleg te vinden over alle ontwerp keuzes die tot de meer westelijke verschijning moskee hebben geleid.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
OpleidingAB&I Academie voor Bouw en Infra
PartnersENA Architecten
Datum2015-05-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk