De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Ontwerpen van een volledig geautomatiseerd ledigingsysteem voor dozen en fusten groenten

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Ontwerpen van een volledig geautomatiseerd ledigingsysteem voor dozen en fusten groenten

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Bij Van Oers United B.V. te Ridderkerk worden fusten met sperziebonen handmatig geledigd op een transportband. De bonen staan hier aan het begin van het verwerkings-proces. In verband met het streven naar een hogere capaciteit en een continue proces, is een systeem ontworpen, om het proces van het ledigen van fusten volledig te auto-matiseren.
Om tot een volledig functionerend ontwerp te komen, is door middel van dit rapport, antwoord gegeven op de volgende hoofdvraag: "Hoe kan het proces van het ledigen van verschillende soorten dozen/fusten, m.b.t. de sperziebonen-verwerkingslijn bij Van Oers United B.V., volledig geautomatiseerd en dus versneld worden?"
Door middel van het volgen van een methodisch ontwerpproces, is tot een geautomati-seerde machine gekomen die aan de gestelde eisen voldoet.
Voor dit project is er een eisenpakket met de opdrachtgever overeengekomen. Aan deze functionele, fabricage en milieu eisen moet het systeem voldoen. Aan de hand van deze voorwaarden (en de 9 mechanische functies die benodigd zijn bij het efficiënt en automatisch ledigen van fusten) zijn de concepten A t/m E bedacht.
Via het waardesysteem van Kesselring en in overleg met de opdrachtgever, is concept A aangewezen als het meest levensvatbare concept. "Systeem A" bestaat grofweg uit 2 stortsecties die, in een aangedreven rad, om een opstortband roteren.
Het systeem is onderverdeeld in modulen. Elke module bekleedt de vooraf vastgestelde mechanische functies, die samen nodig zijn om tot een werkend systeem te komen. Het systeem is opgedeeld in 6 modulen:
Een transportband (M1) t.b.v. het transporteren en positioneren van de fusten, klemplaten (M2) t.b.v. het vastklemmen van de fusten, schietbanden (M3) t.b.v. het ledigen van het product, schuifdeuren (M4) t.b.v. het opsluiten en aandrukken van de kopkanten van de fusten, een aangedreven rad (M5) t.b.v. het kantelen van de fusten en het onderframe (M6) t.b.v. het dragen en lageren van het aangedreven rad.
Bij het ontwerpen is nauwlettend gekeken naar alternatieven. Hiervoor is bij elke module een technische afweging gemaakt, met het oog op de meest effectieve bekleding van de mechanische functie. Ook de componentenkeuze is hierin meegenomen.
De dekking van alle mechanische functies zorgt voor een functionerend geheel. De machine is in staat om een fust te transporteren, positioneren, vastklemmen, opsluiten, aandrukken, ledigen en roteren.
Op het gebied van fabricage en milieu dienen nog sterkteberekeningen en kostencalcula-ties uitgevoerd te worden, om ook aan deze voorwaardengroepen te voldoen en een in-zicht te geven in de technische- en economische levensduur.
Om "Systeem A" volledig te integreren in het proces en te automatiseren, zijn meerdere modulen noodzakelijk. Enkelen hiervan zullen worden uitbesteedt aan gespecialiseerde bedrijven. De te ontwerpen modulen waarover in dit rapport aanbevelingen worden gedaan zijn:
De opstortband (M7) t.b.v. het afvoeren van het geledigd product, de aanvoerbaan (M8) t.b.v. het aanvoeren van de volle fusten, de afvoerbaan (M9) t.b.v. het afvoeren van de geledigde fusten, de omkasting (M10) t.b.v. de veiligheid van het personeel en de besturing (M11) t.b.v. de automatisering en het zelfstandig opereren.
Het ontworpen systeem i.s.m. de aanbevolen modulen zorgen voor een volledig geauto-matiseerd ledigingsysteem, dat de continuïteit in het proces aanzienlijk verbetert.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingATM Academie voor Technologie en Management
PartnersFoodeQ Engineering B.V.
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk