De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Automatisering van werkvoorbereiding

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Automatisering van werkvoorbereiding

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Achtergrond:
Dit verslag beschrijft het afstudeerproject wat is uitgevoerd bij Goedlicht te Zevenbergschen Hoek. Goedlicht is een bedrijf wat zich bezig houdt met engineering, productie en installatie van daglichtconstructies. Goedlicht levert zijn daglichtconstructies voornamelijk op de Franse markt, waarbij de huidige vraag naar offertes en daadwerkelijke opdrachten de engineeringcapaciteit vele malen overstijgt. Het probleem doet zich namelijk voor dat binnen Goedlicht de benodigde doorlooptijd voor het realiseren van de werkvoorbereiding binnen een project veel te lang is. Dit komt vooral omdat ongeveer 70% van de offertes of daadwerkelijke opdrachten als "special" wordt beschouwd. Strategisch heeft Goedlicht er voor gekozen om de capaciteit niet zozeer uit te breiden, maar de huidige werkmethodes te laten analyseren en verbeteren.

Doel:
Het doel van deze opdracht is het analyseren, verbeteren en versnellen van het werkvoorbereidingsproces gedurende de ontwikkelingsfase.

Werkwijze:
Na analyse van het huidige werkvoorbereidingsproces is gebleken dat er de nodige efficiencyslagen te maken zijn. Met name op het gebied van het modelleren van de verschillende daglichtconstructies (3D-tekeningen) wordt er geen gebruik gemaakt van enige vorm van automatisering of standaardisatie. Hierin is gedurende de opdracht een compleet nieuwe, geautomatiseerde werkwijze ontwikkeld.

Resultaten:
Het resultaat is een volledig geautomatiseerde, betrouwbare werkwijze voor het uitvoeren van de werkvoorbereiding voor één type daglichtconstructie. In deze werkwijze is het mogelijk om middels één muisklik te komen tot een volledig gemodelleerd ontwerp vanuit specifieke klant wensen (type, maatvoering, etc.). Het volledig gemodelleerd ontwerp kan door middel van een interface direct als aansturing gebruikt worden voor een industriële robot.

Conclusie:
De ontwikkelde werkwijze blijkt in de praktijk uiterst betrouwbaar en snel te functioneren; de werkelijke voorbereidingstijd blijkt in de praktijk terug gebracht te kunnen worden tot slechts een fractie (0.4%!!) van de oorspronkelijke werkvoorbereidingstijd. Tevens is door verschillende standaardisatie aanpassingen binnen het ontwerp geen sprake meer 70% specials, maar slechts 30% specials. Met andere woorden, het aantal standaard constructies is verhoogd waardoor d.m.v. repetitie de foutkans omlaag gaat en de efficiency van het werkvoorbereidingsproces omhoog.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingATM Academie voor Technologie en Management
PartnersGoedlicht
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk