De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Business Intelligence 2.0 voor Attero

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Business Intelligence 2.0 voor Attero

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het productverslag is geschreven voor Attero en Avans Hogeschool te Breda. Dit verslag dient voor advies over de nieuwe generatie BI pakketten met bijbehorende technologie.

Binnen Attero is men benieuwd naar de functionaliteiten van de nieuwe generatie BI pakketten. Deze pakketten pretenderen sneller en gebruikersvriendelijker rapporten te leveren aan de klant. Door deze pakketten in te zetten kunnen medewerkers zelf hun BI rapportages en analyses maken, door de laagdrempeligheid van deze pakketten. Dit wil men binnen Attero testen door een pilot uit te voeren met een BI 2.0 pakket. Hiervoor wordt een selectie gemaakt.

Door een goed beeld te krijgen van de technische situatie en de architectuur kan er duidelijk gemaakt worden hoe de nieuwe BI tool zijn positie kan hebben binnen de structuur. Door de methode van de IST en SOLL toe te passen kan er een duidelijk verschil beschreven worden. De uiteindelijke architectuur beschrijft de situatie met het pakket dat de functionaliteiten biedt van een BI 2.0 pakket. Hoe de uiteindelijke invulling is van dit pakket kan in dit hoofdstuk nog niet beschreven worden.

De nieuwe generatie BI tools richt zich op verschillende functionaliteiten, zoals de in-memory techniek, open source en de sterke opkomende social media. Er wordt in dit rapport specifiek dieper ingegaan in de in-memory techniek, omdat deze techniek door de meeste BI ontwikkelaars op wordt gepakt. Deze techniek is groot geworden sinds de 64 bit technologie. Door deze ontwikkeling werd de hardware zodanig goed dat er grote hoeveelheden data geladen kon worden in het geheugen. Het voordeel van de in-memory techniek is dat er op deze manier de bottleneck van het laden van data van een harddisk uit de weg wordt gegaan. Data is direct toegankelijk wanneer dit in het geheugen van de pc is geladen. Alleen wordt de bottleneck wel verschoven naar de hardware, wanneer de hardware niet goed genoeg is de data nog steeds langzaam toegankelijk.

Na de theorie en de situatie duidelijk te hebben kunnen er verschillende pakketten bekeken worden die in het plaatje passen van de geschetste situatie. Deze pakketten voldoen ook aan de regels van de BI 2.0 technieken. Bij deze pakketten horen Qlikview, Microsoft PowerPivot, Spotfire, Tableau en SAP HANA.
Deze pakketten worden getest aan de vastgestelde criteria;

• Attero wil geen proefkonijn zijn
• In de laatste fasen zijn van de hype cycle van Gartner
• Via het BI 2.0 principe werken
• Goede positionering in het Gartner Magic Quadrant
• Het pakket past in het SAP landschap

Door deze criteria toe te passen komen er uiteindelijk twee pakketten uit die het beste binnen deze situatie passen. De in-memory tool van SAP en Qlikview, omdat beide gemakkelijk toegepast kunnen worden binnen een SAP landschap. Daarnaast hebben beide ontwikkelaar goede plek in het Gartner Magic Quadrant. Beide pakketten werken ook via de BI 2.0 technieken.
Voor deze pakketten wordt vervolgens uitgezocht wat de mogelijkheden zijn voor het uitvoeren van de pilot. Door de contacten met de organisatie Rond bleek Qlikview uiteindelijk het best te zijn. Door de mogelijkheden van beide kanten te hebben bekeken is uiteindelijk besloten om een dag te hebben waarin de mogelijkheden van Qlikview binnen Rond bekeken wordt. In de middag zijn we naar COOP supermarkten geweest om te praten over hun ervaringen met Qlikview in combinatie met SAP.

Aan de hand van deze resultaten is er een conclusie en zijn er aanbevelingen beschreven.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingAIB Academie voor ICT en Business
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk