De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Optimalisatie productielijn van de additieven

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Optimalisatie productielijn van de additieven

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het koopgedrag van de consumenten heeft in de loop van de laatste jaren bedrijven gedwongen om continu hun producten te blijven verbeteren. De additieven afdeling van Thetford is daar geen uitzondering op. Elk jaar wordt aan een reeks van toiletproducten gewerkt om aan de markt behoefte te voldoen. Dit heeft tot gevolg dat de productie processen en de daar bijbehorende logistieke ondersteuning achter zijn gebleven. De efficiëntie en de flexibiliteit zijn dus slechter geworden waardoor de kostprijzen omhoog zijn gegaan. In dit rapport is een voorstel gemaakt van wat er gedaan moet worden aan de additieven afdeling de komende 5 jaren.
In dit verslag heb ik een analyse uitgevoerd om te kijken waar de additieven afdeling op dit moment zich bevindt ten opzichte van de markt en welke oplossingen daarvoor moeten komen om deze positie te verbeteren. In eerste instantie heb ik de productie processen in kaart gebracht en daaruit blijkt dat de aandacht grotendeels gericht moet worden op de mengafdeling: De kosten die gerelateerd zijn aan de afvalstroom zijn te hoog.
De productkwaliteit hangt in grote mate af van de nauwkeurigheid van de ingrediënten dosering. Uit een tolerantieanalyse is naar voren gekomen dat de weegschaal niet nauwkeurig genoeg is om volgens de mengvoorschriften producten van een betere kwaliteit te kunnen maken.
Om tot een gedegen inzicht te kunnen komen van hoe efficiënt en hoe flexibel de logistieke processen zijn, heb ik vervolgens de kosten in kaart gebracht die de maximale voorraad van 200.000 liter, met zich meebrengt. Deze kosten bedragen ongeveer €72.000,-.
Vervolgens bleek het van groot belang om een kijkje te nemen in wat in de toekomst van invloed zou kunnen zijn om een verbetervoorstel te kunnen doen. Duidelijk is geworden dat door de toename van de concurrentie en het binnen komen van nieuwe toetreders, de marktvraag meer grilliger zal worden en de winstmarge oneindig lager gaat worden.
Dit vraagt een degelijke strategie waarin men een verdedigende en een groeiende houding tegelijk moet nemen. Op de productie schaal kan deze vertaald worden in een hogere verhouding kwaliteit/kostprijs en een hogere productie flexibiliteit.
Afval dient dus te worden hergebruikt om de productiekosten te onderdrukken en de concurrentie aan te kunnen gaan. Dit in combinatie met het aanschaffen van nauwkeuriger weegmiddelen en het automatiseren van bepaalde processen wordt de kwaliteit verbeteren, zal de verhouding Kostprijs/kwaliteit lager worden gehouden.
Tevens zal men, door een speciaal roerwerk met een langere as te voorzien, de mengtijden met minimaal 1/3 kunnen verkorten en in staat zijn om kleinere mixen te kunnen maken. Dit zal ook voordelige effecten hebben om productkwaliteit te verhogen en de voorraad lager te houden.
Een plan van eisen en een functie analyse zijn opgesteld ten behoeve van het plan van 2012 om de randvoorwaarden vast te leggen voor de leverancier zodat de gestreefde doelen behaald kunnen worden.
Door de verbetervoorstellen in dit verslag over te nemen zal Thetford beter in staat zijn de felle concurrentie de komende periode te overwinnen. Uiteraard zal er na vijf jaar opnieuw een ander verbetertraject geïmplementeerd moeten worden.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingATM Academie voor Technologie en Management
PartnersThetford B.V.
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk