De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Turks Cultureel Centrum

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Turks Cultureel Centrum

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Een moskee is een plaats waar mensen heen gaan om te bidden. Maar bidden kun je overal, de hoofdfunctie is sociale interactie. De normen en waarden van de moslims zijn onderling bekent, maar veel niet-moslims hebben hier geen weet van. Tijdens het afstuderen is er een ontwerp gemaakt voor een moskee te Veghel met als uitgangspunt een moskee te ontwerpen waar de drempel, figuurlijk, zo laag mogelijk is. Zo worden de culturen met elkaar gemengd en leren mensen elkaars normen en waarden beter kennen. Niet moslims hebben tot nu toe geen aanleiding gehad om de moskee te bezoeken en zo de vooroordelen te vervangen door beargumenteerde feiten. Tegenwoordig zijn de moskeeën een soort van cultureel centrum met vele sociale, educatieve, kunstzinnige en recreatieve activiteiten die een aanleiding geven voor niet moslims om de ruimte, bekend als moskee, te betreden. Het ontwerp voor dit Turks cultureel centrum brengt de verschillend culturen samen. Tijdens de afstudeerperiode zijn onderzoeken gedaan naar de juiste vormgeving en is onderzocht hoe mensen samen kunnen worden gebracht door middel van de architectuur. Uit de literatuurstudie kwam de volgende conclusie: Waar de meeste moskeeën multifunctionele gebouwen zijn wordt de transculturele moskee een complex. Binnen dit complex worden de ruimtes voor verschillende nevenfuncties gescheiden van het bouwvolume van de gebedsruimten. Door het scheiden van de verschillende bouwvolumes ontstaan er tussenruimten die een plaats voor interactie tussen culturen geeft. Het herorganiseren van functies is respectvoller voor de status van het gebed binnen het geloof. Gelijktijdig worden de nevenfuncties toegankelijker waardoor ze een rol kunnen gaan spelen bij het aantrekken van niet-moslims.
Het ontwerp van het Turks cultureel centrum in Veghel bestaat voornamelijk uit blokken die met elkaar zijn versmolten. De functies hebben een Hollands jasje gekregen, door deze compleet met baksteen te omhullen. Alle blokken staan met elkaar in verbindeng door tussenruimtes te creëren.
Het gebouw is in zichzelf gekeerd maar tegelijkertijd ook leesbaar en uitnodigend voor de voorbijgangers. Dit onder andere door het gebouw een westers voorkomen te geven. De ingang is een belangrijk onderdeel van het ontwerp. Mensen lopen door een lange, wat donkere gang die mensen de buitenwereld laat vergeten. Eenmaal door deze gang komt men in een oase van licht en in een nieuwe binnenwereld. Deze binnenwereld straalt de oosterse sfeer uit, maar is erg geabstraheerd. Het gebouw heeft stijlkenmerken van de Bossche school. Een stroming ontstaan tussen 1946 en 1973.
Het Turks Cultureel centrum kenmerkt zich door repetitie, verborgen kozijnen en veel gebruik van ontmoetingsplaatsen zoals balkons tussen verschillende functies. De kozijnen zijn verborgen om de oosterse sfeer na te bootsen. In de Arabische landen worden vaak geen kozijnen geplaatst en zijn er openingen in de gevel.

Functies die gevestigd zijn in het voorzieningen gebouw:
- Verkoop
- Dienstwoning
- 3 klaslokalen
- Keuken
- Kantoorruimten
- Ontmoetingsruimten
- Verhuurbare ruimte (kapper)
- Berging
- Sanitair
- Theeruimte
Het hele gebouw is technisch uitgewerkt en de details maken het ontwerp realiseerbaar.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
OpleidingAB&I Academie voor Bouw en Infra
PartnersENA Architecten
Datum2013-10-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk