De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Afstudeerverslag ontwikkeling Overheight frame

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Afstudeerverslag ontwikkeling Overheight frame

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Total Support is een werktuigbouwkundig bureau waar bijna 100 technische specialisten op middelbaar, hoger of academisch niveau werken. Total Support houdt zich bezig met het uitvoeren van haalbaarheidsonderzoeken, complexe 3D ontwerpen, materiaal gedragssimulaties, conventionele sterkteberekeningen en productietekeningen. Total Support heeft een afstudeeropdracht ter beschikking gesteld aan de Avans hogeschool te 's-Hertogenbosch die wordt uitgevoerd door één student.
De afstudeeropdracht betreft het ontwikkelen van een Overheight frame, dat als hulpmiddel dient voor het verplaatsen van open containers. Dit frame dient door een Spreader (uitgerust op ship-to-shore kranen) opgepakt te worden, waarna een open container verplaatst kan worden. Het aankoppelen van het Overheight frame geschiedt zonder tussenkomt van havenpersoneel. Omdat er geen elektriciteit naar het frame toegevoerd wordt moet het frame beschikken over een mogelijkheid om zelf energie te genereren.
Deze opdracht is volgens de methodische ontwerpmethode uitgewerkt. Na het opstellen van het eisenpakket, functieblokschema's en een morfologisch overzicht zijn concepten bedacht. Vervolgens is een concept gekozen middels de Kesselringmethode. Het gekozen concept is vervolgens verder ontwikkeld. Tijdens het ontwikkelproces zijn berekeningen uitgevoerd om te bepalen of de optredende spanningen geen problemen vormen voor de constructie.
Deze opdracht is op 1 februari gestart en wordt afgerond op 2 juli.
Er is een Overheight frame ontwikkeld dat in staat is containers tot 40.000 kg te verplaatsen. Dit is gerealiseerd door een hydraulisch systeem in een daarvoor ontwikkelde constructie te ontwerpen. Het frame is zodanig ontwikkeld dat dit zelf energie opwekt tijdens het heffen en neerzetten ervan. Tijdens een hefbeweging worden cilinders uitgeschoven die daardoor vloeistof aanzuigen uit een tank. Als het frame vervolgens op een container geplaatst wordt, pompen de cilinders hun vloeistof in een accumulator. Indien het frame goed op de container gepositioneerd is, wordt dit waargenomen door veiligheidspennen die zich onder elke poot bevinden. Als alle vier de veiligheidspennen bediend zijn en vervolgens de Twistlocks van de Spreader ontgrendelen gaat de vloeistof vanuit de accumulator naar de Twistlockcilinders. De Twistlockcilinders schuiven hierdoor uit en roteren de Twistlocks van het Overheight frame. Vervolgens vergrendelen de Twistlocks van de Spreader. Nu is de container gekoppeld aan het Overheight frame, dat op zijn beurt gekoppeld is aan de Spreader. Bij de volgende cyclus ontgrendelen de Twistlocks van de Spreader.
Het Overheight frame is berekend op een excentrisch aangrijpende last van 40000 kg. De kosten van dit frame zullen ongeveer € 21525,- bedragen en is daarmee goedkoper dan het Overheight frame van de concurrent.
Het gebruik van dit frame zal even eenvoudig zijn als het Overheight frame van Sort + Store en zal daardoor concurrerend op de markt gebracht kunnen worden.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingAI&I Academie voor Industrie en Informatica
PartnersTotal Support, te Eindhoven
Datum2010-06-10
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk