De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Leven in de Werkplaats

Stationsomgeving als verbinder in Brabantstad

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Leven in de Werkplaats

Stationsomgeving als verbinder in Brabantstad

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

DOELSTELLING
Het gebied nabij het station, tussen de Lange Nieuwstraat en het spoor in Tilburg maakt deel uit van een grootschalige binnenstedelijke ontwikkeling in de toekomst. De NS-Werkplaats die hier altijd gevestigd is geweest, vertrekt. De gemeente Tilburg heeft een masterplan ontwikkeld, waarbij te weinig aandacht is geweest voor de uiteindelijke gebruiker. Daarnaast heeft autoverkeer volledig toegang tot dit gebied, iets dat voor de voetganger vanuit het station als vervelend ervaren kan worden.

Tilburg maakt daarnaast onderdeel uit van BrabantStad, de vijf grootste steden in de provincie Noord-Brabant. Tilburg ligt in het midden, ingesloten tussen twee kennislijnen, maar wel met toegang tot het spoor, welk een belangrijk verbindend element is voor de vier andere steden.

Doelstelling binnen het project is om een nieuw masterplan te ontwikkelen voor de Werkplaats, op basis van eigen analyses, waar met een gekleurde bril gekeken wordt naar de toepassing van leefstijlen en waar lopen het belangrijkste vervoersmiddel zal zijn. Uitgegaan wordt van een scenario waarin Tilburg de verbinder is tussen de vier andere grote steden in Noord-Brabant.

AANPAK
Allereerst zijn er twee analyses uitgevoerd naast de normale stedenbouwkundige analyse. De eerste analyse ging over leefstijlen, welke verschillende analysemethoden zijn er en welke leefvoorwaarden zijn er in de achterliggende wijk Theresia aanwezig. Daarna is gezocht naar middelen om deze te vertalen naar fysieke middelen, zodat ook in De Werkplaats bewust bepaalde leefstijlen geplaatst kunnen worden. De tweede analyse ging over de voetgangers, waar in de openbare ruimte beredeneerd wordt vanuit de voetganger. Hoofdvraag hier was hoe er prioriteit gegeven kan worden aan de voetganger.

Vanuit hier kwamen er twee verschillende scenario's naar boven: Het scenario BrabantStad, waarin Tilburg heel duidelijk de samenwerking aangaat met de vier andere grote steden en scenario Tilburg Sterk, waarin Tilburg ervoor kiest die samenwerking juist niet aan te gaan en de Werkplaats voor zichzelf te ontwikkelen. Na een onderbouwde keuze voor het eerste scenario, is het ontwerpproces begonnen en uiteindelijk voltooit.

RESULTATEN
Het resultaat omvat een masterplan, met hierin de kaders, uitgangspunten, ruimtelijke opbouw, basisstructuur en doorsneden met 3D aanzichten. Lezers worden meegenomen in een verhaal waarin het onstaan van de structuren in het ontwerp duidelijk gemaakt worden, alsmede de verschillende invalshoeken waarmee gekeken is. Het resultaat, weergeven in de plankaart waarin twee belangrijke gebieden verkaveld zijn, moet duidelijk maken hoe het gebied voor zowel Tilburgers als bezoekers van de Werkplaats is ingericht.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingAB&I Academie voor Bouw en Infra
Datum2012-08
TypeBachelor
TaalOnbekend

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk