De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

AutomationX5 in combinatie met Beckhoff

Rechten: Alle rechten voorbehouden

AutomationX5 in combinatie met Beckhoff

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In deze scriptie zijn de resultaten van onze afstudeeropdracht terug te vinden. De afstudeeropdracht is gericht op AX5, het nieuwste softwarepakket van AutomationX. AX5 wordt op meerdere vlakken onderzocht. Ten eerste wordt onderzocht wat de softwarematige mogelijkheden zijn van het nieuwe pakket en dan voornamelijk op het gebied van gebouwautomatisering. Vervolgens wordt een AX5 applicatie en een miniatuurmodel van het Reditech kantoor gerealiseerd om deze mogelijkheden te testen. Verder wordt onderzocht met welke hardware AX5 compatible is. Dit deel van het onderzoek zal zich voornamelijk richten op hardware van Beckhoff. Tot slot wordt bepaald welke hardwareconfiguratie het meest geschikt is voor de automatisering van een middelgroot kantoorgebouw.
De functionaliteiten van AX5 worden getest aan de hand van een AX5 applicatie in combinatie met een miniatuurmodel van het Reditech kantoor. Voor inzet in de gebouwautomatisering lijkt AX5 wel geschikt. Vanwege het object georiënteerd programmeren kan er vlot een applicatie opgezet worden, zeker als er eenmaal een bibliotheek is gecreëerd van diverse objecten. Verder is de functie om rapporten te genereren handig om bijvoorbeeld maandelijks een energierapport van het gebouw te genereren.
Het 3D visualiseren geldt als een van de eyecatchers van AX5, maar werkt in onze beleving nog niet naar behoren. Het is niet eenvoudig om een 3D object te creëren in de geïntegreerde tekenomgeving, omdat deze momenteel nog te beperkt is qua functionaliteit. Daardoor duurt het erg lang om een 3D visualisatie te realiseren.
Een sterk punt van AX5 is dat het compatible is met hardware van andere leveranciers. Uit het onderzoek blijkt dat AX5 compatible is met hardware die gebruik maakt van de PLCopen standaard. AutomationX dient echter wel een class te creëren voor de specifieke hardware, voordat deze geïmplementeerd kan worden in een project. Deze kan bij AutomationX aangevraagd worden.
Het onderzoek richt zich op hardware van Beckhoff, die ook gebruik maakt van deze standaard. Voor de hardware die benodigd is in ons onderzoek heeft AutomationX de classes vrijgegeven. Na configuratie in AX5 is de hardware volledig operationeel.
De meest geschikte hardwareconfiguratie voor een middelgroot kantoorgebouw bestaat uit een server en een centrale controller in combinatie met per kantoor één buseiland. Het netwerkprotocol dat gebruikt wordt is EtherCAT. Het netwerk is redundant uitgevoerd. Dit is kostentechnisch een gunstige configuratie, waarbij toch de betrouwbaarheid gegarandeerd blijft.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingAI&I Academie voor Industrie en Informatica
PartnersReditech Engineering
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk