De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Het vergroten van de bewustwording van onze energiehouding: Het ontwerp van de elektriciteit opwekkende fiets.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Het vergroten van de bewustwording van onze energiehouding: Het ontwerp van de elektriciteit opwekkende fiets.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Om mensen bewuster te maken van onze energiehuishouding ontstond bij het vinden van een in-wheel motor het idee om een opstelling te bouwen die bewegingsenergie kan omzetten in elektrische energie en deze op het elektriciteitsnet kan terugvoeden. Hierbij moet het vermogen die de fietser in de opstelling stopt gemeten worden om de efficiëntie van de energieomzetting te bepalen. Tevens is de opstelling een conceptopstelling om de fiets toe te passen in een sportschool om zo de energie die nu wordt verspilt in warmte om te zetten in nuttige elektrische energie. Om tot het uiteindelijk ontwerp te komen zijn er drie fases opgesteld. Deze fases werden parallel uitgevoerd. Zo werden de fases na het ontwerp direct uitgevoerd.

Na het onderzoeken en reduceren van verschillende deelsystemen is er keuze gemaakt. Deze keuze is mede tot stand gekomen dankzij het opstellen van een morfologisch ontwerp. Uiteindelijk is er gekozen voor een mountainbike waarvan de achteras in een Tacx fietstrainer is gemonteerd. Om de snelheid te meten wordt gebruik gemaakt van een fietscomputer waarvan de pulsen worden ingelezen met behulp van een data-acquisitiekaart en geschreven software in LabVIEW. De efficiëntie wordt gemeten met behulp van hoekencoders en druksensoren die zijn bevestigd op de trappers en worden uitgelezen met behulp van de data-acquisitiekaart. Deze keuze is gemaakt omdat de aanschafkosten laag zijn en er eenvoudig gemeten kan worden. Omdat de software zelf geschreven wordt kan deze volledig naar eigen wensen worden uitgevoerd.
Om de opgewekte gelijkspanning om te zetten in een wisselspanning die synchroon loopt met het elektriciteitsnet is er gekozen om gebruik te maken van een zonnepaneelinverter, de OK4E-100 vanwege zijn hoge efficiëntie en lage aanschafkosten. Omdat de uitgangsspanning van de gebruikte generator niet stabiel genoeg is om de OK4E inverter te laten werken is er gebruik gemaakt van een DC/DC converter die een stabiele uitgangsspanning verzorgde. Soms zakt echter het vermogen van de inverter in.
Nadat het ontwerp van de opstelling bekend was en deze was uitgevoerd zijn er geen metingen gedaan die de efficiëntie moeten gaan bepalen.

Aanbevolen wordt om verder uit te zoeken wat de oorzaak is van het inzakken van het vermogen van de OK4E inverter. Daarnaast kan er uitgebreid worden gemeten aan de opstelling om zo de efficiëntie en verliezen van de opstelling in kaart te brengen. Uit dit onderzoek kunnen er maatregelen worden getroffen die de efficiëntie van de energie- omzetting moeten verhogen.
Vervolgens kan er gekeken worden naar de mogelijkheden op het gebied van bewustwording en als toepassing in de sportschool.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingATM Academie voor Technologie en Management
Datum2012-06
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk