De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Identiteit

"Wie ben ik en wat wil ik?"

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Identiteit

"Wie ben ik en wat wil ik?"

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het begrip zelfvertrouwen staat centraal in dit onderzoek. De begrippen vertrouwen, respect en acceptatie staan in verband met zelfvertrouwen en spelen ook een grote rol. Vanuit een eigen ervaring is er een hoofdvraag geformuleerd. Aan de hand van deelvragen is er getracht om een antwoord te vinden op de hoofdvraag.
Door vanuit een maatschappelijke-, pedagogische- en levensbeschouwelijke invalshoek naar het onderwerp te kijken is er een goed beeld van het onderwerp gevormd. Literatuuronderzoek heeft geleid tot het Bijbelverhaal Jesus Sirach 40 (z.j.). Aan de hand van dat verhaal wordt het verband gelegd tussen het christelijke geloof en het zelfvertrouwen van mensen.
Naar aanleiding van de literatuurstudie is er een lessenreeks ontwikkeld en uitgevoerd in groep 7 van basisschool de Vonder. Het doel van de lessen was het verdiepen van de begrippen zelfvertrouwen, vertrouwen, respect en acceptatie. Daarnaast hebben de leerlingen geleerd om goede eigenschappen van zichzelf en anderen te benoemen en beargumenteren.
Uiteindelijk heb ik gereflecteerd op zowel de lessenreeks als mijn eigen handelen. In de reflectie komt naar voren dat veel leerlingen in groep 7 in staat zijn om inhoudelijk over de bovenstaande begrippen te praten. De leerlingen kunnen hun gevoel goed verwoorden. Ik ben geen andere leerkracht geworden door het onderzoek. In de toekomst zal ik echter meer aandacht besteden aan het zelfvertrouwen van kinderen.
Ik zal het proberen te vergroten en het onderwerp bespreekbaar te maken. Hier vindt u het identiteitsonderzoek.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingPABO Academie voor Pedagogisch Onderwijs
PartnersDe Vonder te Raamsdonksveer
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk