De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Alpha-dystroglycanopathieën

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Alpha-dystroglycanopathieën

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Samenvatting

Alpha-dystroglycanopathie is een groep van ziekte die gepaard gaan met oog, hersen en spierafwijkingen. Deze alpha-dystroglycanopathieën worden veroorzaakt door een defect in de glycosylering van het eiwit alpha-dystroglycaan. Het gaat in het geval van de alpha-dystroglycanopathieën om specifieke glycanen namelijk de O-mannosylglycanen.
Deze zorgen voor de binding van verschillende eiwitten met alpha-dystroglycaan. Laminine is een van deze eiwitten en maakt deel uit van de link tussen het cytoskelet en de extracellulaire matrix in het dystroglycaan complex. Dit complex is belangrijk voor de structurele stabiliteit van de spieren. Bekend was dat bij een alpha-dystroglycanopathie de laminin binding met alpha-dystroglycaan sterk verlaagd was. De oorzaak ligt dus bij de biosynthese van de O-mannosylglycanen. Hierbij zijn verschillende genen betrokken. Op dit moment zijn er 6 genen bekend die bij mutatie een verstoorde biosynthese van de O-mannosylglycanen veroorzaken. Van deze 6 genen hebben we 1 gen in het onderzoek meegenomen. Het POMT1 gen, een mutatie in dit gen veroorzaakt het walker walburg syndroom, veruit een van de ernstigste vormen van alpha-dystroglycanopathie. Met behulp van het POMT1 gen is een screeningsmethode ontwikkeld waarbij met de technieken celkweek, knock-down van genen met RNAi, qPCR en westernblot is gekeken naar de gevolgen van een defect in dit gen op het alpha-dystroglycaan. Deze screeningsmethode kan bijdrage leveren aan het opsporen van nieuwe alpha-dystroglycanopathie genen. Bij verschillende familieleden die gekend zijn met het Walker Warburg syndroom, maar waarvan het gendefect nog niet bekend was, werd homozygosity mapping uitgevoerd. Hierdoor zijn een aantal genetische gebieden naar voren gekomen waarin mogelijk de mutatie ligt die aanleiding geeft tot de ziekte. De opgezette methode zou vervolgens ook kunnen worden toegepast op deze target genen.
Naast de screeningsmethode is met behulp van biochemische inhibitie de biosynthese van de O-mannosylglycanen verstoord. Deze verstoring gaf het zelfde effect als een mutatie in het POMGnT gen. Met western-blot is het effect van de biochemische inhibitie op het alpha-dystroglycaan verduidelijkt. Hierdoor werd ook duidelijker wat er verwacht kon worden bij de knock-down van de verschillende genen met de RNAi techniek.
In hoofdstuk 2 word de theoretische achtergrond beschreven, in hoofdstuk 3 staan het doel en de hypothese. In hoofdstuk 4 staan de uitgevoerde werkzaamheden beschreven. Hoofdstuk 5 geeft hiervan de resultaten weer. In hoofdstuk 6 staat de conclusie en discussie.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingATGM Academie voor de technologie van Gezondheid en Milieu
PartnerUMC St. Radboud, Nijmegen
Jaar2009
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk