De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

God houdt van jou zoals je bent, hou van anderen zoals God van jou houdt

Rechten: Alle rechten voorbehouden

God houdt van jou zoals je bent, hou van anderen zoals God van jou houdt

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Ik ben dit onderzoek begonnen naar aanleiding van een incident met een leerling. Ik ben geschrokken van zijn opmerking 'ik ben gewoon een waardeloos kind', en hierover na gaan denken.
Waar komt dit vandaan en wat heeft dit zelfbeeld voor gevolgen voor een kind? Wat kan ik er aan doen om dit zelfbeeld te verbeteren en hoe kan ik de Bijbel hierbij gebruiken?
Ik ben theorie gaan zoeken over waardering, erkenning en naastenliefde. Tijdens die zoektocht ben ik al tot de conclusie gekomen dat ik een goede keuze heb gemaakt met dit onderwerp.
Ons gewaardeerd en erkend voelen is een van onze primaire basisbehoeften volgens de piramide van Maslov. Als aan deze behoeften geen gehoor wordt gegeven kan dit grote gevolgen hebben.
Deze jongen heeft het gevoel niet gewenst te zijn, gekleineerd en genegeerd te worden. Dit kan tot gevolg hebben dat hij een uiterst competitief persoon wordt, die steeds (obsessief) op zoek gaat naar het applaus, naar de erkenning en naar de complimenten die hij hiervoor gemist heeft. Hij zal zich snel bedreigd en afgewezen voelen. Waardering en erkenning krijgen van je ouders bleek het belangrijkst omdat zij niet te vervangen zijn.

In de Bijbel staan vele inspirerende teksten en verhalen die op een positieve manier bij kunnen dragen aan het doel van dit onderzoek: kinderen een positiever beeld geven over zichzelf en de wereld waarin zij leven. Het leven van Jezus Christus laat zien wat voor goeds je kunt bereiken met waardering, erkenning en naastenliefde. De belangrijkste geboden zijn volgens Matteus 22:29; 'Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand. Dat is het grootste en eerste gebod. Het tweede is daaraan gelijk: heb uw naaste lief als uzelf'
Ik ben op zoek gegaan naar teksten, verhalen en (prenten)boeken die deze geboden goed verwoorden op een manier dat deze ideeën ook voor kinderen te begrijpen zijn. Kinderen groeien op in een maatschappij die steeds harder lijkt te worden. Ik wil kinderen daarom via deze manier het balang van waardering, erkenning en naastenliefde bijbrengen. Ik ben bang dat ze het niet meekrijgen van de maatschappij en ben daarom op zoek gegaan naar manieren om ze dit bij te brengen middels lessen Godsdienst.
Ook voor mij persoonlijk heeft het onderzoek veel opgeleverd. Mijn kijk op het geloof is veel veranderd in positieve zin en ik kijk er naar uit dit naar de kinderen van mijn klas over te brengen.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingPABO Academie voor Pedagogisch Onderwijs
PartnersJoseph Basisschool Roosendaal
Datum2012-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk