De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Helden

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het onderwerp van het onderzoek is helden. Wie zijn helden? Wat voor helden zijn er? Wie beschouwen Christenen als helden? Zijn er helden in het onderwijs? Dit zijn enkele vragen die ik wil beantwoorden.
Er zijn personen die in de geschiedenis bekend staan om hun heldendaden. Zoals Gandhi, Anne Frank en Martin Luther King. Zij hebben mensen een helpende hand gereikt. Toch is dit niet eenvoudig geweest, want zij waren onderdrukt en er is flinke geweld toegepast om hen onderdrukt te houden. Dit zijn enkele historische helden.
In het Christendom zijn er helden als Mozes en Noach. Noach heeft met God gesproken. Niemand geloofde hem, maar hij voerde de opdracht namens God uit. De grootste held in het Christendom is God. Dat ook heel bijzonder is. God is niet een hedendaags persoon die je kan helpen. De Christenen vinden kracht bij God. Deze kracht is mentaal. Door het geloof in God, bevindt er een diepe kracht waar de Christenen steun uit halen.
Een Bijbelverhaal dat te vergelijken is met het onderwerp helden is het verhaal van David, 'David verslaat Goliath'. David is een herdersjongen die de grootste uitdaging aangaat. Dit komt voort uit de kracht die hij put uit het geloof in God. Niemand verwacht dat de herdersjongen Goliath kan verslaan. David heeft geen bescherming nodig; geen harnas of zwaard. Hij heeft alleen zijn slinger en stenen nodig. Uiteindelijk wint David van Goliath. Daarom wordt David ook benoemt als held. Door zijn geloof en de kracht die hij eruit haalt, kan hij alle uitdagingen aan.
Er zijn veel grootste helden besproken. Zijn er ook helden in het onderwijs? Absoluut. Een leerkracht biedt de kinderen, zijn collega's en de ouders/verzorgers van de leerlingen een helpende hand. Niet alleen voor de cognitieve ontwikkeling. De leerkracht staat klaar voor de emotionele ontwikkeling voor de kinderen. Ook wordt er door de leerkracht een ontwikkeling aangeboden voor de interactie tussen kinderen en anderen. Een leerkracht is in mijn ogen een 'kleine' held die klaar staat voor uitdagingen en een helpende hand biedt.
Omtrent het onderwerp helden is er een lessenreeks ontwikkelt. De kinderen hebben grootste helden beter leren kennen. Het doel was om de kinderen na enkele lessen zelfstandig te laten bepalen wie voor hen een held is. Daarom zijn ook de kenmerken van helden besproken om de kinderen een leidraad aan te bieden om hen een goede keuze te kunnen laten maken.
Het onderzoek is goed opgezet en afgerond. Mijn voorkeur tijdens het onderzoek is uitgegaan naar een ander onderwerp dat meer mijn interesse trekt, namelijk respect. Dit is een activiteit om later in mijn eigen klas uit te voeren. Respect komt overal in terug. Tegenwoordig komt het met flinke regelmaat in de media terug. Denk aan pesten. Pesten is een groot probleem. Ik wil dat positief aanpakken door het onderwerp meer te richten op respect.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingPABO Academie voor Pedagogisch Onderwijs
PartnersBasisschool St. Jan
Datum2012-12
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk