De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

‘’Een mens zonder zelfvertrouwen is als een vogel met hoogtevrees.’’

Rechten: Alle rechten voorbehouden

‘’Een mens zonder zelfvertrouwen is als een vogel met hoogtevrees.’’

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In dit onderzoeksverslag is aandacht besteed aan de onderzoeksvraag: ‘’Hoe stimuleer ik het zelfvertrouwen van de leerlingen?’’ In het eerste gedeelte van het onderzoek is er naar theorie gezocht dat mij meer kon vertellen over de eigen identiteit, de identiteit van de school en de levensbeschouwelijke ontwikkeling van kinderen. Aan de hand van deze onderdelen is ook het thema ‘’zelfvertrouwen’’ aan bod gekomen. Er is gekeken naar de ontwikkeling van zelfvertrouwen bij kinderen en om het levensbeschouwelijk onderwijs daarmee te combineren, heb ik gekeken naar hoe het zelfvertrouwen het beste gekoppeld kan worden aan levensbeschouwing. Bij de identiteit van de school is ook benoemd wat de school kan doen om aan zelfvertrouwen te werken.

Vanuit het theoretisch kader zijn er activiteiten ontworpen die zouden kunnen bijdragen aan het zelfvertrouwen van de kinderen. Die lessen zijn verwerkt in een levensbeschouwelijke les. Tijdens de lessen gaan de leerlingen met elkaar in gesprek, delen ze hun grootste angsten, maken ze kennis met een Bijbelverhaal en proberen ze zich te verplaatsen in de ander. De kinderen krijgen een beeld van het zelfvertrouwen van zichzelf en het vertrouwen van de ander.

Aan het eind van het onderzoeksverslag is er antwoord gegeven op de onderzoeksvraag en worden er nieuwe inzichten beschreven. Er wordt een conclusie getrokken en gereflecteerd op mijn persoonlijke leervragen.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingPABO Academie voor Pedagogisch Onderwijs
PartnersBasisschool De Anspach Dongen
Datum2016-01-18
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk