De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Vriendschap

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Vriendschap heb je nodig, omdat de mens gebaat is bij sociaal contact. Met een goede vriend of vriendin kun je alles delen en je kunt op diegene bouwen. Mensen met goede vriendschappen, hebben een positieve kijk op het leven en voelen zich vaak gelukkig. Bij volwassenen heeft vriendschap echter een andere betekenis dan bij kinderen. Bij volwassenen spelen sympathie, loyaliteit en trouw een belangrijke rol. Bij kinderen komt dit ook voor, maar in mindere mate. Zij zijn vooral bezig met elkaars interesses en richten zich op één of meerder 'speelmaatjes'. Dit is mij ook erg opgevallen in de praktijk.
Zoals ik net vermelde, spelen een aantal dingen die zich kenmerken bij volwassenen, ook bij kinderen een rol. In mijn klas komen bepaalde kinderen heel erg voor anderen op als er bijvoorbeeld ruzie is. Ook zijn veel kinderen erg zorgzaam naar anderen toe. Als er bijvoorbeeld iemand huilt, zijn er heel veel kinderen die dat kind gaan troosten. In de activiteiten die ik met de kinderen heb gedaan, bespreek ik kenmerken zoals behulpzaamheid ook. Dan praat ik met kinderen over hoe je dit in vriendschap terug vindt, maar ik bespreek ook dat deze eigenschap erg prettig is, wanneer iemand niet met jouw bevriend is.
Een andere eigenschap die ik veel in de praktijk heb gezien is 'vertrouwen'. Kinderen geven bijvoorbeeld aan dat zij geheimen met elkaar delen en dat zij dit niet door vertellen. Zo zijn er een aantal jongens met een geheime hut, waaraan zij aan niemand mogen vertellen waar die is. Voor hen is het belangrijk dat zij erop kunnen vertrouwen dat niemand de geheime locatie verklapt.
Er is dus sprake van een goede vriendschap als een groot aantal eigenschappen in voldoende mate aanwezig zijn en als je interesses met elkaar kunt delen.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingPABO Academie voor Pedagogisch Onderwijs
Datum2012-05
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk