De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Kwaliteitsborging pedagogisch klimaat

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Kwaliteitsborging pedagogisch klimaat

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Probleemstelling vanuit de basisschool
Door wisselende teamsamenstelling verwateren de afspraken en vernieuwingen op basisschool de Inghelosenberghe. Hierdoor zijn de regels en afspraken die voortvloeien uit beleidsplannen niet duidelijk binnen het team. Dit brengt soms verwarring met zich mee tijdens vergaderingen. Ook naar leerlingen en ouders toe zijn de regels soms erg verwarrend.

Methode en aanpak
Bij het onderzoek heb ik me gericht op de afspraken m.b.t. het pedagogisch klimaat.
Ik ben gaan onderzoeken welke afspraken er nog gelden, welke afspraken er niet meer van toepassing zijn en waar de afspraken van afgeleid zijn.
Nadat ik de literatuur bestudeerd had, ben ik vragen gaan maken voor mijn interviews. Hierin stonden mijn andere onderzoeksvragen. Deze vragen zijn beantwoord door de leerkrachten die in de verschillende borgingsteams zaten.
Door deze twee verschillende onderzoeksvragen naast elkaar te leggen, kon ik concluderen welke regels en afspraken er nog gelden en zodoende op de kalender geplaatst konden worden.
Als laatste had ik nog enkele onderzoeksvragen over de vormgeving van de kalender. Door deze eerst zelf te bedenken en daarna uit te laten testen door de leerkrachten heb ik deze kunnen "beantwoorden". In samenwerking tussen de leerkrachten en mij is de vormgeving van de kalender tot stand gekomen.

Resultaat
Het resultaat van mijn onderzoek is de dagkalender. De afspraken die voortgevloeid zijn uit de borgingsteam heb ik op deze kalender geordend. De leerkrachten krijgen nu door deze kalender dagelijks een opfrismoment als het gaat om de regels en afspraken met betrekking tot het pedagogisch klimaat.

Conclusies en aanbevelingen
Door mijn onderzoek kan ik zeggen dat de dagkalender die ik ontwikkeld heb, heeft bijgedragen aan de brede gedragenheid van de regels m.b.t. het pedagogisch klimaat onder de leerkrachten. De school heeft nu een handvat, waarop alle regels die afgesproken staan vermeld zijn. De directie kan deze kalender aan nieuwe leerkrachten aanbieden, zodat ook zij gelijk weten welke regels er van toepassing zijn op basisschool "Inghelosenberghe".

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingPABO Academie voor Pedagogisch Onderwijs
PartnersBasisschool de Inghelosenberghe te Sint-Jansteen
Datum2011-05
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk