De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Oude liefde roest niet

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Oude liefde roest niet

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit rapport is geschreven naar aanleiding van het afstudeeronderzoek bij de Van Neynselgroep in 's-Hertogenbosch. Het onderzoek heeft plaatsgevonden op de afdelingen de Citadel en de Taling, twee afdelingen waar ouderen voor langere tijd of zelfs permanent wonen. Zij worden hierbij ondersteund in de dagelijkse verzorging door het verzorgend personeel van de Van Neynselgroep.
Het onderzoek gaat over de onderwerpen seksueel en intiem gedrag van ouderen binnen een zorginstelling en de manier waarop het personeel van de Van Neynselgroep hiermee om gaat. Vanuit de opdrachtgever blijkt dat er binnen de van Neynselgroep verwoedde pogingen worden gedaan om de thema's seksualiteit en intimiteit van ouderen bespreekbaar te maken, maar hier werd weinig reactie op ontvangen. Personeel blijkt moeite te hebben met het aangeven van eigen grenzen, maar ook met een respectvolle manier vinden om met deze behoeften van cliënten om te gaan. De onderwerpen intimiteit en seksualiteit worden gemeden of er wordt niet op doorgevraagd.
Hierdoor blijven situaties onverwacht en minder goed te bespreken voor de personeelsleden. De verzorgenden moeten hun eigen grenzen dusdanig kunnen bewaken om hun beroep veilig en met plezier te kunnen blijven uitoefenen, maar ook om de cliënten optimaal te kunnen begeleiden.
Uit deze constatering is de volgende probleemstelling voortgekomen: 'Welke vorm van professionalisering is noodzakelijk voor het verzorgend personeel van afdelingen de Taling en de Citadel van de Van Neynselgroep, om om te kunnen gaan met de intimiteit of seksueel gedrag van de bewoners van deze afdelingen?'
Door middel van observaties, enquêtes, interviews en literatuuronderzoek is er gekeken naar de problemen op de afdeling. Uit dit onderzoek is gebleken dat er een groot tekort is aan kennis rondom de seksualiteit en intimiteit van ouderen. Daarnaast is gebleken dat het personeel moeite heeft met het ontdekken en aangeven van de persoonlijke grenzen, met name op dit gebied. Het viel ons op dat het vooral ontbrak aan de basiskennis, bijvoorbeeld het opstarten van een gesprek met de cliënt, dit gesprek sturen, feedback geven en ontvangen en achtergrondinformatie over de oorzaken van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Daarom is ervoor gekozen om een werkboek voor de afdelingen op te zetten. Door middel van het geven van literatuur in een makkelijk te lezen vorm met hieraan gekoppelde oefeningen krijgt de Van Neynselgroep een vorm van professionalisering in handen waarmee zij het personeel kan ondersteunen in het omgaan met seksueel en intiem gedrag van ouderen.
Als belangrijkste aanbeveling is uit het onderzoek naar voren gekomen dat dit werkboek ingezet moet worden op de onderzochte afdelingen. Daarnaast bevelen we aan om het managementteam me te laten kijken naar de effecten van het werkboek en dit bij succes door te voeren op de andere afdelingen. Algemene aanbevelingen en specifieke aanbevelingen voor de afdelingen zijn terug te vinden in hoofdstuk negen van dit verslag.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingASH Academie voor Sociale Studies 's Hertogenbosch
PartnersVan Neynselgroep
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk