De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Toepasbaarheid deflectieschot

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Toepasbaarheid deflectieschot

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Samenvatting
IFF is een internationaal productiebedrijf op het gebied van geur en smaakstoffen. Het Concern heeft in Nederland twee vestigingen, namelijk de productie in Tilburg en een hoofdkantoor en onderzoekslaboratoriums in Hilversum. IFF Tilburg bestaat uit vijf productie afdelingen, waarvan er vier gericht zijn op de productie van smaakstoffen. Een van deze productie afdelingen is de liquid compounding, op deze afdeling worden diverse vloeistoffen (homogeen)gemengd en poeders opgelost tot een aroma die gebruikt worden voor interne en externe afnemers. Gedurende een periode vanaf 30.01.2012 tot 29.06.2012 wordt op de liquid compounding een optimalisatie opdracht uitgevoerd omtrend een specifiek peppermintproductie voor Wrigley.
De doelstelling van dit optimalisatie project is om de productie van een spefieke peppermint te verbeteren. De productie van deze peppermint veroorzaakt door de hoge afkeur al enige tijden productie vertragingen op bij de liquid compounding. Op het analytische laboratorium (ACG) van IFF wordt doormiddel van een gaschromatograaf de verhoudingen component in het totaal product geanalyseerd.
Wrigley is de afnemer van deze specifieke peppermint en heeft op een aantal componenten in het product bepaalde specificaties geëist waaraan IFF Tilburg moet voldoen. Deze specificaties zijn door Wrigley opgesteld op basis van in het verleden aangeleverde producten. Wanneer meetwaarden in de de gaschromatograaf niet voldoen aan de eis van Wrigley wordt het product afgekeurd.
Dit soort afkeuren zijn in het verleden vaak voorgekomen en zijn ook de oorzaak dat er tegenwoordig in-line wordt gekeurd. Het gevolg van een in-line afkeuring is dat het product moet worden herbewerkt om alsnog aan de geëiste specificaties van Wrigley te voldoen. Echter veranderen bij een herbewerking aan het product weer andere parameters in het proces met als gevolg lange productietijden en eindeloze herbewerkingen, waardoor de kans bestaat dat een product uiteindelijk te laat geleverd wordt aan de klant.
Onderzoek naar de afkeur in het verleden heeft uitgewezen dat component alpha-pinene 54% van de eerste afkeur op peppermint veroorzaakt. Slechts 23% van de producties wordt bij de eerste keuring met de gaschromatograaf goedgekeurd. Een verder onderzoek naar de hoofdoorzaak van component alpha-pinene heeft aangetoond dat de gemiddelde meetresultaten van 13 in het verleden geproduceerde orders peppermint op 8.00% lag. De specificatie van alpha-pinene is door Wrigley geëist tussen de 8.04-8.60%.
Naar aanleiding van de onderzoeken op eerste afkeur van peppermint is doormiddel van zes proefcompounds onderzocht welke factoren mogelijk de hoge afkeur in het proces op alpha-pinene veroorzaken. Tijdens dit onderzoek is gekeken naar de dosering, mengtijden en de betrouwbaarheid van de gaschromatograaf op het ACG laboratorium.
De doseringen van componenten in de productie kunnen een invloed hebben op de meetwaarden in de gaschromatograaf. Hierdoor zijn over of onder doseringen in het proces niet gewenst, maar is er een beperkte kans dat een kleine onder of overdosering de afkeur op peppermint veroorzaakt. Onderzoek heeft verder uitgewezen dat het product tot 650 liter bij een mengtijd van 5-10 minuten homogeen is. Producten boven de 650 liter hebben in het proces vaak mengtijden van langer dan 1 uur, hierbij mag er vanuit worden gegaan dat het product met deze mengtijd en componenten in het product volledig homogeen is.
Uiteindelijk verklaarde een afwijkende proefcompound de oorzaak van de hoge afkeur in het verleden, namelijk de gehanteerde gaschromatograaf op het ACG laboratorium is dusdanig gevoelig, waardoor meetresultaten kunnen verschuiven na het optreden van storingen. De combinatie van gevoeligheid en strenge eis van Wrigley op de specificaties van alpha-pinene veroorzaken een groot deel van de afkeur op pepermint. Uiteindelijk kan er geconcludeerd worden dat de specificaties van alpha-pinene niet goed zijn ingesteld.
Na overleg met ACG zijn de aanbevelingen na dit onderzoek dan ook dat IFF contact met Wrigley moet opnemen om na aanleiding van conclusies uit dit rapport de specificaties van alpha-pinene aan te laten passen.
Wanneer dit gesprek met Wrigley niet de gewenste wijziging van specs oplevert dan wordt de inmiddels ingevoerde procedure blijvend gehanteerd. Deze procedure houdt in dat er bij het optreden van een afwijkend meetresultaat er een eerder sample als vergelijk wordt meegenomen om zo te kunnen concluderen of de afkeur is veroorzaakt door een productie fout of door de gevoeligheid van de gaschromatograaf. Wanneer de gevoeligheid van de gaschromatograaf de oorzaak is zal het product op basis van meetresultaten in het verleden worden goedgekeurd bij een fout in de productie wordt het product herbewerkt.
Ook de herbewerkingsprocedure van peppermint is aangepast, dit om eindeloze herbewerkingen die zich in het verleden hebben voorgedaan te voorkomen. In het verleden kreeg de process engineer van liquid compounding slechts alleen de meetwaarde van de afkeurde component. Nu meetwaarden van alle componenten in SAP worden ingevoerd door de analist kan een herbewerking beter geïnterpreteerd worden door de process engineer, zodat deze een nauwkeurige wordt opgesteld.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
OpleidingChemische Technologie-Breda
AfdelingATGM Academie voor de technologie van Gezondheid en Milieu
PartnersAvans Hogeschool
Jaar2013
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk