De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Samenvatting

In dit onderzoek staat de volgende vraag centraal: In hoeverre en op welke wijze laten gezinshuisouders, vanuit het beeldmateriaal, vindingrijke interventies zien in interactie met pubers om positieve gedragsverandering te bewerkstelligen?
Dit onderzoek maakt deel uit van een groter onderzoek, namelijk: ´Professioneel ouderschap binnen gezinshuizen´, dat wordt uitgevoerd door het Lectoraat Jeugd en Gezin van de Christelijke Hogeschool Ede. Binnen dit onderzoek wordt er gekeken naar pubers die geplaatst worden in gezinshuizen. Uit eerder onderzoek blijkt dat deze plaatsingen vaak vroegtijdig worden afgebroken. Vervolgens worden deze pubers doorgeplaatst naar een nieuw verblijf.
Vorig jaar heeft het Lectoraat Jeugd en Gezin onderzoek gedaan naar aanleiding van thema’s waarbij gezinshuisouders handelingsverlegenheid ervaren in de opvoedrelatie met pubers (Koot van de - Dees & Schep, 2014). Het thema humor is tijdens een tussenevaluatie van het onderzoek veranderd naar ‘vindingrijkheid’. Dit proces van bijstellen had als gevolg dat er te weinig tijd was om dit aspect goed te onderzoeken en te onderbouwen. Om die reden is er voor gekozen om een heronderzoek te doen naar de vindingrijkheid bij gezinshuisouders in de interactie met pubers.
Om antwoord te kunnen geven op de onderzoeksvraag is er allereerst literatuuronderzoek verricht. Vervolgens is er gebruik gemaakt van 100 uur aan videobeelden aan maaltijdconversaties in gezinshuizen. Het Lectoraat heeft 300 uur beeldmateriaal aan maaltijdconversaties tot haar beschikking.
Na de videoanalyse zijn er een aantal fragmenten met een gezinshuismoeder en een puber besproken in een interview. Zij waren te zien in het fragment.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingSociaal Pedagogische Hulpverlening
PartnerCHE-Lectoraat Jeugd en Gezin
Jaar2015
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk