De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Onderweg

De stem van de jongere centraal

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Onderweg

De stem van de jongere centraal

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In opdracht van Nidos hebben wij een onderzoek gedaan naar de behoeften, verwachtingen en ervaringen van de jongeren ten opzichte van hun vervolgopvang. Nidos is een voogdij instelling voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen

In ons onderzoek willen wij de mening van de jongeren centraal stellen. In het onderzoek hebben we de ervaringen van de jeugdbeschermers met betrekking tot het matchingsproces ook meegenomen.
Het doel van het onderzoek is om aan de hand van de verzamelde data een advies uit te brengen hoe het matchingsproces verfijnd kan worden.
Een belangrijke conclusie die we kunnen trekken uit het onderzoek is dat de jongeren veel waarde hechten aan de begeleiding. De mate van begeleiding op de vervolgopvang vinden de meeste jongeren tegenvallen.
Een belangrijke conclusie is ook, dat op dit moment, dat de overdracht niet soepel verloopt. Dit heeft tot gevolg dat de jongeren op de nieuwe locatie lang moeten wachten op een gesprek met een nieuwe jeugdbeschermer, juist in een periode waarin begeleiding cruciaal is.
Wat verder opvalt is de behoefte van de jongeren om naar school te gaan. Nadat de jongeren zijn overgeplaatst, duurt het te lang voordat de jongeren hun school kunnen vervolgen. Hierdoor hebben de jongeren geen vast dagritme in de eerste periode op hun nieuwe locatie.
Uit het onderzoek is gebleken dat er te weinig variatie zit in het huidige aanbod van de bestaande woonvormen. Een uitgebreider en gevarieerde aanbod zou helpend zijn bij het matchingsproces van de jongeren. Juist voor deze kwetsbare doelgroep is maatwerk uitermate belangrijk.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingMaatschappelijk Werk & Dienstverlening
Jaar2012
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk