De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Inspannen door ontspannen : Afstudeeronderzoek over de invloed van energizers op het concentratievermogen van kinderen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Inspannen door ontspannen : Afstudeeronderzoek over de invloed van energizers op het concentratievermogen van kinderen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het onderwerp van mijn onderzoek is energizers en de concentratie van kinderen. De hieraan gekoppelde onderzoeksvraag is: “Wat is de invloed van het inzetten van zogeheten ‘energizers’ op de concentratie van leerlingen en is er verschil in uitwerking tussen jongens en meisjes in de leeftijd van 7 tot en met 11 jaar?”
Als onderzoeksmethode heb ik gebruik gemaakt van het experiment: ik heb tweemaal een rekentoets afgenomen, als nul- en eindmeting, zowel in de onderzoeksgroep, als in de controlegroep. Het maken van de rekentoets heb ik gefilmd, om achteraf te kunnen observeren in welke mate de kinderen geconcentreerd aan het werk zijn. Hierbij heb ik gebruik gemaakt van de Leuvense Betrokkenheidschaal.

Uit het praktijkonderzoek zijn resultaten gekomen: de concentratie is daadwerkelijk veranderd in de periode tussen de nul- en de eindmeting.
In de onderzoeksgroep is de concentratie bij de meisjes in kleine mate verbeterd, namelijk van ‘matig’ naar ‘hoog’. Alhoewel dit een schaalpunt vooruitgang is, blijkt uit de cijfers dat deze vooruitgang relatief klein is. Ook bij de jongens is de concentratie verbeterd. Bij hen is dit verschil duidelijker zichtbaar. De ‘maximale’ mate van betrokkenheid is bij de jongens tijdens de eindmeting aantoonbaar vaker gescoord. In de controlegroep heeft deze verandering niet/nauwelijks plaatsgevonden.

Conclusie: de concentratie van de jongens is in de onderzoeksperiode beduidend verbeterd. Er is dus wel degelijk verschil in uitwerking tussen jongens en meisjes. Alhoewel de concentratie van de jongens en meisjes beiden verbeterd is, hebben de jongens meer baat gehad bij beweging dan de meisjes.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingLeraar Basisonderwijs
Datum2011-05-23
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk