De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Bezinning rondom bevrijdingspastoraat in de PKN. Is dat nodig?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Bezinning rondom bevrijdingspastoraat in de PKN. Is dat nodig?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Diverse artikelen uit 2008 laten de verlegenheid en gevoeligheid van bevrijdingspastoraat zien. Ook binnen de PKN ontstaat de behoefte of vraag naar deze vorm van pastoraat. Individuele kerkenraadsleden die bevrijdingspastoraat op de agenda willen plaatsen, stuiten dikwijls op weerstanden. Deze weerstanden lijken een verantwoorde bezinning in de weg te staan, waardoor de thematiek zelf of de hulpvragen van gemeenteleden niet serieus genomen worden. Hoe kunnen individuele kerkenraadsleden deze weerstanden herkennen en verwoorden?

De hoofdvraag is: “Hoe land bevrijdingspastoraat in de meer traditionele PKN-gemeenten?”

In kort bestek wordt een indruk gegeven van de inhoud en de achtergrond van de literatuur en cursussen op dit gebeid om deze tijdens een bezinning mee te kunnen nemen. Daarna komen achtereenvolgens 3 traditionele PKN gemeenten aan het woord. Deze gemeenten hebben aan de bezinning vorm willen c.q. moeten geven. Elke gemeente heeft het onderwerp bewust op de agenda van de kerkenraad geplaatst. Vanuit een verschillende context geven ze allen vorm aan de zoektocht die hier bezinning heet. Voor een evenwichtige beeldvorming van de bezinning is per gemeente gekozen voor twee onderzoeksperspectieven. Het eerste is vanuit de kerkenraad en zodoende meer beleidsmatig gericht. Het tweede is vanuit het team voor bevrijdingspastoraat en zodoende mer praktijk gericht.

Het doel is: “Kerkenraden enkele beleidsmatige handvatten aanreiken voor het bezinningsproces op het gebied van bevrijdingspastoraat, zodat ze de weerstanden kunnen onderkennen en op een verantwoorde wijze de bezinning kunnen initiëren of bijstellen.”

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingGodsdienst Pastoraal Werk
Datum2009-09-28
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk